Reparații în apartament

Reparatii-1Zilele trecute am fost anunțată că a doua zi va veni o echipă care-mi va face o reparație majoră în apartament, care necesită mutarea unei imense mobile din camera de zi, formată din trei unități puse una peste alta. Rapid a trebuit golită acea mobilă de carti, veselă, ustensile, bar cu sticle și pahare, etc. Au fost toate puse în mijlocul casei.

Și, pentru că urma ca lucrătorii să foloseacă niște chimicale de curățat pereții, înfricoșată de miros, m-am refugiat la un hotel din apropiere.

Cum totul era în ultima clipă și nu aveam răbdare să rezerv prin Internet, am luat celularul și am apăsat pe primul număr de telefon oferit ca să rezerv. Convorbirea a durat 40 de minute, am fost supusă unui întreg interogatoriu. Economie de timp cu telefoaele? Nici gând.

Am plecat a doua zi spre hotel. M-a ajutat la bagaje unul din membrii echipei venite la reparat. Blond, cu figură bonomă, cu un puternic accent străin. Venise din Albania. Când a auzit că sunt din România, a fost fericit. Suntem vecini, zice. Și știm să mâncăm lucruri bune, aici e altfel…

Am găsit ușor hotelul. Nu era cel la care cerusem, ci puțin mai departe.

La recepție, un tănăr și o tânără mă iau în primire. Aveam de plătit o garanție, scot cartea de credit, când s-o bag în mașinăria destinată, se afișează că prețul e în dolari americani, nu canadieni. Tânăra mă liniștește, nici vorbă, uitați, scrie aici că noi luăm numai dolari canadieni. Și-mi arată un afiș minuscul lipit pe mașinărie.

Ca la orice hotel, pe raft erau multe pixuri, dar nicio hârtie. Canada e paperless (fără hârtie), dar nu și pencilless (fără pixuri), mi-am spus.

Băiatul mă întreabă ce meserie am, spun râzând scriitoare în limba română. Și ce scrieți? Istorioare vesele, spun. Caută pe Google numele meu, îl găsește, uite, aveți și două cărți în engleză! Fata zice că ea nu citește, dar el e mort după lecturi.

Reparatii-2

Gata, l-am cucerit, el mă ajută la bagaje și la setarea laptopului cu parola hotelului. Totul curat, frumos, frigider, microunde, televizor, două paturi duble cu păturile băgate sub saltea (una din nenorocirile hotelurilor, trebuie muncit serios înainte de culcare pentru apărarea libertății mișcării libere a picioarelor sub pătură).

Instalată, cobor să-mi iau ceva de mâncare, pun totul în frigider și mă odihnesc. La un moment dat, când să beau suc din frigider, constat că nu funcționează. Frigiderul era băgat într-o mobilă împreună cu televizorul și microundele, prizele în spate. Sun la recepție, vor trimite pe cineva. Apare un bărbat solid, de culoare. Verifică și, ca să ajungă la firele electrice, împinge mobila. Nu pe parchet, ca acasă, ci pe carpetă, mult mai greu! Plecasem de la mutarea mobilei și iată-mă ajunsă tot la asta la hotel, îmi spun. Când au apărut firele electrice din spate, am observat că frigiderul nu era în priză. Totul s-a aranjat.

După două nopți am revenit acasă și a doua zi o așteptam pe portugheza care nu vorbește engleză și nu aude, să mă ajute la curățenie. Ea era salvarea mea, nu atât pentru punerea lucrurilor înapoi în mobilă, cât pentru curățarea prafului și amizeriei cu aspiratorul. Obiecția ei permanentă este că am prea multe obiecte și cărți. De ce le țin?

De obicei, când vine, mă retrag într-una din camere și lucrez, dar acuma trebuia să-i dau indicații și mai ales să supraveghez ce pune la gunoi, evaluarea ei a ceea ce merită sau nu păstrat nefiind aceeași cu a mea.

Tocmai îmi găsisem un colț liniștit al casei unde să stau, când aud niște țipete în portugheză, Cred că erau înjurături. Cauza? Aspiratorul, deși pus în priză, nu funcționa. Nedumerire totală, abia îl reparasem. M-am retras neputincioasă. După câteva clipe aud din nou zbârnâitul aspiratorului. O întreb ce se întâmplase, nu știa.

Întreruperile au continuat, mie-mi tremura inima. La sfârșit, înainte de a pleca, mi-a spus că ea era de vină, nu împinsese destul ștecherul în priză. Cam ca frigiderul de la hotel..

Cărțile și-au schimbat locul, cum le voi mai găsi?

A doua zi, administratoarea mi-a comunicat că nu reperaseră ceva în dulapurile în perete și vor veni din nou. Aventura continuă!

Desene de Adelaida Mateescu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *