Geografic Nicăpetre

Petre geografic?

– Nu Petre, Nicăpetre.

– Nu-i acelaș lucru?

– Pare a fi, dar numai pare; ”geografia” lui Petre (Petrică) Bălănică începe la Brăilița, o suburbie a Brăilei, la 27 ianuarie 1936, trece prin București, se mișcă ici-colo prin lume în toți anii ăia adunați căutându-și locul ideal (Carrara cu precădere si fara sanse) și se oprește la Toronto în 21 apriie 2008 deși căutarea continuă… dar altfel.

– Dimensiunea Nicăpetre implică o altă deschidere geografică, vrei să zici?

– Cum ziceam altfel nu alta.

– Confuz! Pentru mine e confuz… Petre n-a devenit sculptor în Canada. El este sculptotul, graficianul, pictorul si chiar scriitorul Nicăpetre încă de cand a început să schițeze portrete, avea vreo 15-16 ani la Brăilița când talentul îi croiește (de fapt) linia practică a vieții, are prima Expoziție remarcată de Petru Comarnescu (critic de artă) în 1969, lucrează în atelierul propriu din Intrarea Mieilor de la Bucureaști, sculptează în Tabăra de la Măgura…

– Și așa mai departe… e bine că recapitulăm cateva date bio… volatilitatea vieții cară cu ea și volatilitatea memoriei, trecerile de la un pas la altul – geografic vorbind – pot fi atingeri ori pot fi urme.

-Aha, Nicăpetre e urmă!

– Vezi că știi? In Intrarea Mieilor – ce-mi plac numele astea de străzi, de locuri, parcă niciodată nu sunt intamplătoare – sculpturile au fost inghesuite cu buldozerul intr-un colț al curții cand a defectat in Grecia, dar “Triptic”-ul (Amintiri despre mama, sculpturile acelea “croite” in piatra aspră de Travertin, parcă mi-aducaminte) este acum la Centrul Cultural Nicăpetre din Brăila.

Urmă, da! Iar la Măgura trebuie să fie “Zăbală și paloș” și “A fost aici odată” lucrări monumentale, nu poți trece pe lângă ele.

– Și dacă-mi permiți, reiau o idee și o transcriu ca o geografie a urmelor de care vorbim; nu-s orice sculpturile acestea care fac piatra să curgă topită sub povara durerii ori poate doar căutându-şi locul de unde au plecat şi atunci (caTripticul) au curajul de a înfrunta cerul cu semeție pentru că există un chin al întrebărilor  ascunse în ele și pe care le lasă pe malul mării la Skironio, în Grecia într-o “Umbră” de marmură de Pendelii, ori supune granitul ca gest suprem de confruntare deghizată în “Masca zeului răzbunător” asezată definitiv la Krastal în Austria. Să continui?

– Păi dac-ai început… hai la Villany în Ungaria să vedem “Menhir” lucrare de  marmură nuanțată ca o cariatidă masculină, la Hakone (Museum) in Japonia cu “Adam si Eva”, marmură premiată intr-un concurs prestigios ori chiar la Targu Jiu să ne întrebăm cum au acceptat tovarășii “Ingerii” de pe clădirea Primăriei ori în Germania…

– Și hai să trecem “pondul” Atlantic și să aruncăm o privire “Invocațiilor”- lucări in lemn – de la Universitatea din Tennessee ori în parcul din fața Universității din Birmingham Alabama unde un admirator de culoare (ca să fiu politically correct!) a căzut în genunchi în fața lor, lemnul fiind poate purtătorul cel mai direct al mesajului emoțional pe care Nicăpetre l-a intenționat. Pe urmă, n–avem decât să ne oprim la Hamilton (Canada) și să-l privim în ochi pe Maestrul absolut al poeziei noastre și să încercăm să ințelegem cum a știut Nicăpetre să comunice cu El –“Eminescu”. Portret în marmurăde Pendeli conceput ca o trimitere modernă în permanența clasică.

Poetul domină Galeria Urmelor românești pe care sculptorul le-a vrut în Canada, fie că sunt busturi în marmură (Aaron Cotruș, Nae Ionescu… și încă) fie o intreagă serie de Invocații ori Cariatide raspândite în parcuri, în galerii particumate, în curtea casei…

„Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.” (Glossa)

– Fără comentarii.

– Fără !

Despre și cum vorbim noi mi pare așa un exercițiu recapitulativ și nu-i suficient, nu crezi? Am ințeles geograficul tău dar este așa de elementar raportând la cantitatea Urmelor lăsate de Nicapetre… Numai dacă mă gândesc la Canada unde piatra, marmura și lemnul, mai ales lemnul, s-au lăsat remodelate de o mână sub un gând dominat de chemări venite din neantul talentului și poate a unor semne venite dintr-un univers ascuns profanului…

-Zice poetul “inimii” lui Nicăpetre : „Cimpoiul veşted luncii, sau fluierul în drum / Durerea divizată o sună-ncet, mai tare… / Dar piatra-n rugăciune, a humei despuiare / Şi unda logodită sub cer, vor spunecum?…Ion Barbu transpune, se pare, înțelepciunea gestului artistic, de aceea chiar cred în soliditatea Urmei. E o idee.  Că ea ne depășește puterea de a o cuprinde este altă poveste.

– Știi ceva, la 86 de ani – cât ar fi avut Petre anul acesta – poate ar mai fi cioplit sau nu, dar probabil ar mai fi mânuit cărbunele ori creionul călătorind imaginativ în lumea pe care o iubea cel mai mult cea a pietrelor și a pădurilor cu lemnul cărora a dialogat și la fel de probabil ar fi recompus un itinerar geografic așa ca o satisfacție supremă: Nicăpetre și Urmele lui!

Happy Birthday, Maestre !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *