Numere si culori

Numere-si-culori-01Câte numere există? O infinitate. Câte culori? Șapte în curcubeu, cu numeroase nuanțe fiecare. Câte nume pot avea nuanțele? Ei? Aici e problema. N-avem cuvinte explicite pentru toate nuanțele, sau, dacă avem, nu le ținem minte și atunci folosim numere! Simplu: în Canada, când cineva zugrăvește, de exemplu, merge la un magazin cu vopsele de toate culorile și nuanțele, iar achiziționarea se face pe baza unui catalog în care ele sunt identificate prin numere. Și, cum computerele folosesc limbaje bazate pe cifre, ele inventariază produsele și le facilitează viața și celor care vând și celor care cumpără vopsele.

Cât de des zugrăvește cineva? La câțiva ani, să zicem. Drept care, chiar dacă se schimbă numerele culorilor, faptul nu deranjează; când vei cumpăra data viitoare, vei gasi la magazine culorile cu noua numerotare.

Să presupunem însă că nu avem nevoie de vopsele pentru zugrăvit, ci de un ruj de buze, de exemplu. Regula numerelor se aplică și la nuanțele acestora, cu atât mai mult cu cât, mai nou, rujurile au toate culorile curcubeului! Diferența este însă alta: cât de des cumpără cineva un ruj? Mult mai des decât zugrăvește! (o paranteză pentru cei care cred că numai femeile se rujează; nu, astăzi s-a schimbat situația!) Și, dacă se schimbă numerele culorilor de rujuri, degeaba te duci tu la magazin cu rujul anterior, pe care e un număr de trei cifre, ca să găseșți nuanța pe care o porți, pentru că acel număr nu mai corespunde culorii tale (în cazul meu „roz zmeură”, cu numărul 493), ci alteia, total diferită (violet sau bej, de exemplu). O întrebi pe vânzătoare (o tinerică care poartă ruj albastru sau bej, depinzând de culoarea unghiilor) și ea îți spune cu nonșalanță că nu știe ce s-a întâmplat, dar că ȋn ziua de azi codurile culorilor (adică numerele) se schimbă foarte des.

Nu-mi vopsesc unghiile cu ojă, așa că la acest capitol n-am probleme. În schimb folosesc un șampon care-mi „înviorează” culoarea naturală (ca să evit anunțul comercial „acoperă părul gri”). Cât de des fac operația asta? Mai des decât cumpărarea unui ruj.

Numere-si-culori-02Am ales un șampon, pe a cărui cutie scrie „șaten” (culoarea mea naturală) și are numărul 5. După o oarecare perioadă de folosire, acum vreo două luni, după ce mi-am dat cu acel șampon, cineva m-a întrebat:

– Ți-ai vopsit părul în negru?

– Nu, zic, am folosit același număr de șampon ca înainte.

– Cum așa? Nu se poate, ești mult mai închisă la culoare!

Merg la magazin, mă uit la sutele de nuanțe de culori afișate pe cutiile de șampon. Pe toate sunt poze cu niște duduițe cu părul în nuanța în care, zice-se, va deveni și al tău după șamponare. Dar pe toate ești atenționat cu următoarele: 1). culoarea de pe imagine nu corespunde întotdeauna cu cea reală și 2). culoarea finală a părului depinde de culoarea lui înainte de aplicarea șamponului.

Cum să rezolv dilema? Mă adresez unei vânzătoare mai în vârstă și o întreb care e culoarea șaten? Îmi arată nr 5. Îi spun că nu mai e 5, pentru că, după șamponare, părul meu devine mult mai închis. După o mică gândire, vânzatoarea m-a sfătuit să încerc nr 40, unde apare o imagine cu părul negru complet. Cum vânzatoarea era, ca să zic așa, mai „coaptă”, când mi-a spus, „aveți încredere în mine, știu ce vă recomand”, am crezut-o. Am folosit șamponul 40 și lumea mi-a spus că, infine, e iarăși culoarea mea, mai deschisă. N-am înțeles logica nici a numerelor, nici a culorilor, misterul a rămas ininteligibil, iar dacă aș fi reușit să-l dezleg, ar fi fost absolut inutil, schimbările de cod sunt de la o zi la alta.

Drogheriile explodează de mărfuri: farduri, alifii, șampoane, parfumuri, coloranți de păr, săpunuri solide, săpunuri lichide, spumante de duș, altele de baie, deodorante și multe altele, toate într-o infinită gamă de dimensiuni, culori și, bineînțeles, de numere. Mare noroc am că nu folosesesc alifii, nu mă fardez și nu mă parfumez. Cât despre zugrăvitul de care vorbeam la început, apartamentul în care locuiesc din 1997 e și astăzi la fel de curat ca la început, așa că, din fericire, n-am încă nevoie de vopsele noi!

Desene de Adelaida Mateescu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *