Mirări

Alarma de foc 

Mirari 1În Canada, blocurile sunt echipate cu alarme de incediu. Populația este obligată să facă, preventiv, exerciții de evacuare, cu alarma care se declanșează artificial. La blocul meu, aceste exerciții sunt de patru ori pe an, când trebuie să coborâm pe scări în curte, semnăm de prezență și urcăm înapoi cu liftul. Mărturisesc că, după câteva exerciții de acest fel, am renunțat să mai cobor pe scări 16 etaje. Blocul are o defecțiune și în ultima vreme alarma s-a declanșat mereu,  zi sau noapte, fără să fie foc. Pompierii, alertați automat, vin ȋntotdeauna în câteva minute, urmăresc la televizor hall-ul blocului, locul unde ar trebui să cobor pe scări. Pompierii vin echipați, după 15 minute opresc alarma și pleacă.

Acum câteva zile ni s-a anunțat o ședință în „Party Room”, la ora 19:00, unde un repezentant al pompierilor urma să ne instruiască din nou asupra comportamentului ȋn caz de incendiu, anunțat – evident- prin alarmă. Dar, supriză! La ora 18:30 s-a declanșat alarma. Pompierii au venit, dar foc nu era. Toți ne întrebam: s-a declanșat alarma special înainte de instructaj sau iar a sunat degeaba? Alarma s-a oprit cu zece minute înainte de ora ședinței. Nu știu câți au fost prezenți, eu nu m-am dus. Cum m-ar fi putut convinge instructorul să fac ce spune el când, cu câteva minute mai devreme, fusese el însuși martor la o alarmă falsă?

Acupunctura

Se pare că acupunctura, administrată corect, îndepărtează stresul. Un medic a fost invitat zilele trecute la o emisiune TV ca să explice beneficiile acupuncturii. El răspundea întrebărilor celor doi crainici, un bărbat și o femeie. Apoi a apărut tehnicianul în acupunctură, un asiatic serios, care s-a poziționat în spatele celor doi crainici. Medicul l-a întrebat pe tehnician unde trebuie înfipte acele pentru eliminarea stresului și acesta a arătat cu un betișor cele 3 locuri: în creștetul capului, pe lobul urechii și la baza frunții, între ochi. După care, specialistul a scos din buzunar două ace lungi, pe care le-a înfipt în creștetul celor doi crainici, care semănau acuma cu niște extratereștri cu o antenă în varful capului. Au urmat acele în lobii urechilor, bărbatul a zis că nu simte nimica, ea însă a declarat că simte ceva plăcut, iar specialistul susținea că aunci când simți, efectul e mai puternic. Urma înfigerea acelor între ochi, dar n-am mai rezistat. Poate că acupunctura le face bine celor în cauză, dar pe mine, ca privitor, demonstrația pe crainici m-a stresat. N-am aflat dacă procedeul a fost sau nu eficace. Și când te gândești că nici măcar nu era o emisiune medicală, ci una de știri…

Un minut

Săptămâna trecută am avut nevoie de o reparație la televizor și compania la care sunt abonată m-a anunțat prin multe emailuri că tehnicianul, care va veni sâmbătă dimineață între 10 și 12, mă va suna înainte. Așa s-a și întâmplat, pe la 11 a sunat tehnicianul și a spus că într-un minut e la mine. Au venit doi, nu unul. În ultima vreme tehnicienii vin câte doi, unul e „martor” în cazul în care ar interveni ceva neprevăzut. Au apărut după vreun sfert de oră, nu un minut. Trebuia schimbată o boxă care făcea legătura cablului cu televizorul. Specialistul a instalat-o și a urmat așteptarea ca boxa să se integreze în sistem.

„Cât durează?” întreb.

„Un minut” răspunde tehnicianul. După zece minute întreb îngrijorată:

„De ce nu e gata? O fi defectă și boxa cea nouă?”

„Nu,. zice el, într-un minut e gata”.

„Păi tot promiteți „un minunt”, dar văd că minutul dv e cam lung!”, spun eu, la care „martorul”, intervine:

„Știți, doamnă, noi suntem din India. Și acolo nimeni nu ține cont de timp. Dar în Canada, timpul contează. Noi spunem întotdeauna „un minut” și, de fiecare dată când clientul ne mai întreabă cât durează, spunem din nou „un minut”.

„Bine, zic, dar de ce nu spuneți de la început zece minute”?

„Vai, doamnă, cum să dezamăgim de la început clientul? Spunem „un minut” și, când totul e rezolvat, clientul uită întârzierea!” Au plecat după o oră, deși îmi spuseseră că reparația va dura numai un minut….

Mirari 3

 

Desene de Adelaida Mateescu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *