Interviu cu Mugurel Marşavela, primarul comunei Baia

LaPunkt: Prezentaţi-ne câteva date generale despre comuna Baia, pe teritoriul căreia se află situl de la Caraburun. Ce populaţie are comuna dvs. şi care sunt ocupaţiile predilecte ale locuitorilor?

Mugurel Marşavela (M.M.): La recensământul din anul 2002, populaţia comunei Baia era de 4.980 locuitori. Ocupaţiile predilecte ale locuitorilor comunei sunt agricultura şi creşterea animalelor.

Marsavela

LaPunkt: În prezent, în ce măsură este valorificat patrimoniul cultural şi istoric al comunei, pentru a completa spectrul activităţilor generatoare de venit pentru comună?

M.M.: În prezent, patrimoniul cultural şi istoric al comunei nu este valorificat, dar acest lucru se va schimba radical odată cu schimbările de mentalitate ale decidenţilor şi locuitorilor din comună.

LaPunkt: Care este, în aprecierea dvs., potenţialul pe care îl are comuna Baia din acest punct de vedere?

M.M.: Consider că odată ce se vor petrece schimbările de care am vorbit înainte, se va putea vorbi şi valorifica şi potenţialul ridicat pe care îl are comuna Baia din acest punct de vedere.

LaPunkt: Vă aşteptaţi ca pe lângă cunoscuta cultură preistorică Hamangia, pe raza comunei dvs. să fie identificat şi un sit deosebit de important pentru cunoaşterea teritoriului rural al cetăţilor greceşti Orgame şi Histria şi a legăturilor dintre coloniştii eleni şi autohtonii geţi?

M.M.: Totul este posibil. Mai mult, aşa cum a fost identificat importantul sit de la Caraburun, ne putem aştepta la noi surprize, pentru că săpături arheologice au mai fost efectuate în comună şi în alte puncte, de exemplu în zona Panduru prin anii 1990.

03a - Primar

Primarul comunei Baia, Mugurel Marşavela, în vizită pe situl de la Caraburun

LaPunkt: Pot actualele cercetări de la Caraburun să revitalizeze procesul de valorificare a patrimoniului cultural şi istoric de pe raza comunei pe care o conduceţi?

M.M.: Da, cred că cercetările de la Caraburun pot contribui substanţial la valorificarea patrimoniului cultural şi istoric al comunei.

LaPunkt: Aveţi planuri concrete pentru exploatarea monumentelor şi siturilor din Baia? Ce v-ar împiedica în realizarea strategiei de care dispuneţi? Care sunt însă şi punctele tari care vă pot aduce succesul scontat?

M.M.: Acum, după finalizarea cercetărilor de la Caraburun din campania 2016, îmi voi pune pe agenda mea de primar planuri pentru exploatarea monumentelor şi siturilor din Baia. Dar, aşa cum am mai precizat, trebuie să sensibilizăm şi locuitorii, să dorească să ştie cine sunt şi de unde vin. Totodată, îmi doresc să fim cunoscuţi de cei care vor veni să viziteze descoperirile de la Baia.

Deocamdată nu vorbim de obstacole, important este să dorim să ne descoperim.

În ceea ce priveşte planurile de exploatare a monumentelor şi siturilor din comuna Baia, am în vedere şi sprijinul şi ajutorul nemijlocit al specialiştilor care au descoperit şi cercetează situl de la Caraburun. De altfel, ţin să le mulţumesc deja acestora, doamnei Vasilica Lungu, de la Institutul de Studii Sud-Est Europene din Bucureşti, şi domnului Alexandre Baralis, de la Muzeul Luvru din Paris, pentru implicarea deosebită în descoperirea vestigiilor de la Caraburun şi pentru sprijinul pe care ni-l acordă în promovarea comunei Baia şi, implicit, în dezvoltarea turismului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *