De recitit: „Anii treizeci. Extrema dreaptă românească”

A reapărut, de puţin timp, într-o nouă ediţie (a 4-a!) cartea lui Zigu Ornea dedicată anilor 30 ai secolului trecut şi extremei dreapta din România. Prefaţa acestei ediţii este semnată de Marta Petreu.

*www.polirom.ro:  Studiul lui Z. Ornea Anii treizeci. Extrema dreapta romaneasca, aflat la a patra editie, este o radiografie ideologica si culturala a unei zone fierbinti din interbelicul romanesc: deceniul al treilea al secolului XX care, spre deosebire de cel de-al doilea deceniu in care a predominat „modernitatea” (sincronism, avangardism, europenism), s-a aflat sub imperiul „traditionalismului” (autohtonism, ortodoxism, legionarism, „trairism” etc.). Derapajul ideologic si politic, inceput in plina afirmare a democratiei romanesti moderne, este documentat cu obiectivitate prin citate extinse din presa vremii, din brosuri sau opere literare consacrate, neocolind discursul politic al extremei drepte interbelice si actiunile ei social-politice.

anii 30 extrema dreapta

*„Pentru cei care au trait cu iluzia unui timp interbelic cu valoare de model, Anii treizeci. Extrema dreapta romaneasca a lui Z. Ornea a avut un efect demitizant major. Cartea a aratat ca, departe de a fi fost paradiziaca, epoca a fost si a unei grave maladii sistemice, maladia extremista si prototalitara, care n-a lasat nimic neatins, de la istoria politica la cultura si viata personala. Ba, mai mult, studiul lui Z. Ornea a aratat, cu citate extinse si convingatoare pentru orice cititor de buna-credinta, ca destui autori care abia incepeau sa fie recuperati, cum ar fi Nae Ionescu, Nichifor Crainic, Eliade, Cioran si altii, departe de a fi un model bun la toate – de la profunzimea viziunii metafizice la concretetea solutiilor politice –, trebuie cititi precaut, fiindca au fost ideologi sau numai adepti ai extremismului de dreapta.”, menţioneată prefaţatoarea ediţiei de faţă, Marta Petreu.

 

*„Scrisa in buna parte inainte de 1989, aceasta carte n-a avut nici o sansa de tiparire in anii din urma ai unui regim national-comunist. Z. Ornea nu intreprinde pur si simplu o critica de la stinga a ideilor de extrema dreapta, desi marxistul care era nu se dezminte, ci si una plina de bun-simt si respectuoasa fata de adevarul istoric. Inainte de a se declansa, urmare a publicarii unor texte uitate ori ignorate mai devreme, campania contra «fascismului» lui M. Eliade si al congenerilor sai, Z. Ornea a analizat cu finete si fara spirit de revansa deriva ideologica. Z. Ornea s-a priceput ca putini altii sa infrunte riscul de a transforma orice analiza a ideilor in dogmatismul de rigoare. In loc sa ocoleasca monstrul, i-a facut fata. Era de fapt un social-democrat caruia epoca de dupa 1971 ii oferea o noua provocare. A fi de stinga in plin protocronism constituia o nesansa, ca si a fi obiectiv in plin dogmatism. Alunecarea spre sovinism a comunismului romanesc in deceniile 8 si 9 confirma analizele lui Z. Ornea despre anii treizeci si facea similitudinile atit de izbitoare, incit devenise mai usor sa critici stinga democrata decit dreapta legionara. Nu monografia despre Gherea i-a creat autorului greutati cu cenzura, ci aceea despre extrema dreapta din deceniul 4.”, apreciază Nicolae Manolescu, un foarte bun cunoscător al operei lui Zigu Ornea.

 

PROFIL

 

  1. Ornea (1930-2001) este unul dintre cei mai importanti editori, critici si istorici ai ideilor si ideologiilor politice si culturale ale modernitatii. A publicat: Junimismul(Editura pentru Literatura, 1966), Trei esteticieni(Editura pentru Literatura, 1969),Taranismul (Editura Politica, 1969), Samanatorismul (Minerva, 1970, 1972), Poporanismul (Minerva, 1972), Studii si cercetari(Eminescu, 1972), Junimea si junimismul (Eminescu, 1975; Minerva, 1998), Traditionalism si modernitate in deceniul al treilea(Eminescu, 1980), Comentarii (Eminescu, 1981), Viata lui C. Dobrogeanu-Gherea (Cartea Romaneasca, 1982), Opera lui C. Dobrogeanu-Gherea (Cartea Romaneasca, 1983), Atitudini (Eminescu, 1984), Actualitatea clasicilor (Eminescu, 1985), Viata lui Titu Maiorescu (2 vol., Cartea Romaneasca, 1986-1987), Viata lui C. Stere (2 vol., Cartea Romaneasca, 1990-1991), Intelesuri(Minerva, 1994), Fizionomii (Nemira, 1997), Medalioane (Institutul European, 1998), Portrete (Minerva, 1999), Glose despre altadata (Allfa, 1999), Polifonii (Polirom, 2001). A publicat in colaborare: A.D. Xenopol (Editura Stiintifica, 1966) si Falansterul de la Scaieni (Editura Stiintifica, 1968).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *