Cumpărături online

Suntem sau nu în era digitală? Suntem! Și, ca să fiu în pas cu lumea, mi-am zis că e momentul să renunț la magazine și să trec la cumpărături prin Internet.

Eram deja obișnuită cu achizițiile de cărți și de CD-uri de la „Amazon.ca” („Amazon.com” e pentru Statele Unite, noi avem Amazonul nostru, canadian). Copiii mei din California folosesc deja de mult facilitățile „e-shopping”-ului, eu încă nu. Dar acuma, din cauza iernii extrem de friguroase, mi-am spus că e cazul să-mi cumpăr o pufoaică nouă, mai călduroasă decât cea pe care o am de mulți ani. Deși m-am mai îngrășat de-a lungul anilor, ca tot omul, haina veche, măsura „large”, îmi vine în continuare, chiar și cu câteva jachete dedesubt. Totuși, când am văzut pe la magazine, cu o lună în urmă, niște pufoaice foarte simpatice, am intrat să probez una. Măsura „large” mi-era foarte mică, cea „extra-large” de asemenea, nici cea „extra-extra-large” nu mă încăpea. Properietarul, un chinez subțirel, mi-a spus că n-are măsuri mai mari. O fi un magazin pentru chinezi mititei, mi-am spus și am renunțat să mai caut.

Tocmai îmi comandasem niște CD-uri de la Amazon și, văzând că livrarea a mers perfect, am început să caut paltoane tot la Amazon. Și am găsit o mulțime de tipuri. Toate cu poze, din față, din lateral, din spate, cu prețuri variind într $9 și $250. Tocmai când mi-am ales o haină cu preț rezonabil și care părea călduroasă, mi-a venit ideea ca, înainte de a o comanda, să citesc rubrica de comentarii ale cumpărătorilor, și bine am făcut! O cumpărătoare spunea că gluga n-are șnur ca să fie strânsă, ceea ce nu era menționat în descriere. Am trecut la alt model, care avea șnur la glugă, avea și buzunare, plus un cordonel foarte simpatic. Citind comentariile, am aflat că acel cordonel, nefiind ajustabil, dacă te strânge, n-ai cum să-l porți. În sfârșit Cumparaturi online 2am reușit să găsesc ceva care mi s-a părut acceptabil, toți lăudau haina, am comandat măsura 2X (pățită fiind cu magazinul chinezului) și a doua zi am avut haina livrată.

Foarte frumoasă, exact culoarea aleasă de mine, totul perfect. Când s-o îmbrac, înotam în ea. Și, oricâte jachete aș fi pus, tot era largă. Nu-i nimica, tot atât de simplu precum e să comanzi (că uneori ți-e și frică să dai click, dacă ai dat, comanda e deja făcută!) este, zic ei, să returnezi gratis. Așa că am început să completez secvențele de returnare. Au dreptate, e simplu. Completezi motivul („prea mic”, sau „prea mare”, sau „mi-am schimbat ideea”, etc). La sfârșit îți vine de la ei un email cu eticheta pe care trebuie s-o tipărești și s-o pui pe ambalajul de expediție.

Ei, aici am avut o mică problemă: cine și-ar fi închipuit că-ți trebuie „printer” în era „paperless” (fără hârtie)? Am o imprimantă veche, foarte bună, atașată de un computer, o relicvă IBM de când era fiu-meu student. Imprimanta tipărește orice text în „Word”. Da, dar acuma eticheta era într-un email, așa că trebuia să văd dacă anticul meu computer putea primi un email și, apoi, dacă îl putea tipări. A putut, foarte lent, dar am obținut eticheta și, conform instrucțiunii, am lipit-o pe ambalaj.

Comunicarea cu „non-persoane”, respectiv „robotica digitală” a funcționat perfect. M-am dus la poștă, unde am crezut că dau de o persoană adevărată. Și chiar am dat de una, dar n-a scos niciun cuvânt, mi-a luat pachetul, mi-a dat o recipisă și gata. Părea că știe exact ce trebuie să facă. Plecând de la poștă, am mers la supermarket pentru cumpărături. Și, ce să vezi? Toate femeile, fără excepție, purtau hainele pe care le văzusem la Amazon. O doamnă avea exact cea pe care o comandasem eu, aceeeași culoare, alta purta modelul cu cordon, cel neajustabil și m-am amuzat văzând cordonul neîncheiat!

Cine m-a pus să mă uit la ce poartă lumea? De-acum înainte nu mai fac greșeala asta! Fusesem hotărâtă să comand aceeași haină, o măsură mai mică, dar acuma, după ce am văzut și recunoscut peste tot aceleași haine, parcă ezit. Și mă gândesc dacă nu cumva la chinez aș găsi acel model simpatic din vitrina lui, poate un extra-extra-extra-large?

Cumparaturi online 3

Desene de Adelaida Mateescu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *