Bordura

Graniţa dintre trotuar şi carosabil! Pe o parte pietoni, iar pe cealaltă automobile… S-a scris şi s-a discutat atât de mult prin talk-show-uri despre bordurile din Bucureşti care se tot schimbă, încât cineva care nu ştie despre ce este vorba, ar putea crede că este ceva de maxim interes. Dar nu! România nu a devenit centrul mondial de dezvoltare şi inovare în privinţa bordurilor! De fapt, este vorba despre “întreprinzători” ai inutilului bine conectaţi la fondurile administraţiei locale.

Şi aşa infrastructura ţării se dezvoltă punctiform, ca o ironie a sorţii. Asta pentru că, în Bucureşti, bordurile sunt consumabile. Dar, spre deosebire de tonerul imprimantei, în cazul ăsta, criteriile după care se socoteşte că o bordură este epuizată nu sunt deloc clare. Zău că trebuie să ţinem ochii deschişi şi să avem mintea alertă. Astfel, putem zări dincolo de aparenţe, putem găsi înţelesuri aproape în cele mai neînsemnate lucruri. Lumea din jurul nostru se schimbă neîncetat şi, odată cu ea, ne transformăm şi noi…

Dinamica bordurilor din Bucureşti ar putea reprezenta, de ce nu, la scara firelor de iarbă ce cresc între dalele din trotuar (metaforic vorbind) un capitol de filosofia ştiinţei; mă refer la încremenirea mentală pe care o implică blocarea într-o paradigmă şi, de aici, la necesitatea unei rupturi epistemologice… pentru a merge mai departe.

Dar eu nu cred că s-au gândit la mare lucru cei care au decis să înlocuiască bordura dintre strada şi trotuarul pe care merg în fiecare dimineaţă la birou. Cu frenezie, o bordură, aparent fără cusur, este schimbată cu alta. Prima imagine este făcută în zori, iar a doua, puţin după prânz:

Borduras
Cine ştie ce vicii ascunse o fi avut vechea bordură!? Însă cu ochiul liber se văd găurile din dalele de pe trotuar. După iarnă şi îngheţ, aceste găuri se vor înmulţi şi adânci, iar trotuarul va fi un dezastru. Îmi imaginez că, atunci, doamnele pe tocuri vor păşi aliniate în șir indian pe bordura impecabilă. Şi când, peste o vreme, va fi decisă refacerea trotuarului, atunci bordura va fi schimbată… pentru că, metodologic vorbind, nici nu ar putea fi altfel!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *