Be stupid – Jurnal ilustrat 65

Este evident că, la ora actuală, omenirea se află într-un stadiu deplorabil. Însă aceasta nu este o noutate. Din câte ştim noi, omenirea s-a aflat mereu într-un asemenea stadiu.

be-stupid-1

Mulţumită lui Darwin, acum ştim că avem aceiaşi strămoşi precum speciile inferioare ale regnului animal, iar acestea, de la viermi la elefanţi, trebuie să îndure zilnic chinuri şi greutăţi.

be-stupid-2Pe de altă parte, oamenii au privilegiul de a duce o povară în plus – o doză suplimentară de necazuri de zi cu zi, graţie unui anumit grup de indivizi ce fac, la rândul lor, parte din neamul omenesc.

be-stupid-3

Acest grup este mai influent decât Mafia, decât complexul militar-industrial, decât comunismul – este vorba despre un grup neorganizat, neconsfinţit, care nu are nici conducător, nici preşedinte, nici reguli, şi care reuşeşte totodată să opereze în perfectă armonie, ghidat parcă de o mână nevăzută, de aşa natură încât activitatea fiecărui membru consolidează eficacitatea activităţilor celorlalţi membri.

be-stupid-4

Indivizii fundamental imbecili sunt periculoşi şi dăunători pentru că oamenilor raţionali le vine greu să înţeleagă un comportament iraţional. […] O astfel de făptură te va necăji fără motiv, fără a avea vreun avantaj sau vreun plan, în cele mai absurde şi mai neaşteptate situaţii. Nu ai de unde să ştii când, cum, unde şi de ce te va ataca. Atunci când te confrunţi cu un imbecil, eşti întru totul la voia lui.

(Carlo M. Cipolla, Legile fundamentale ale imbecilităţii umane, trad. de Miruna Fulgeanu, Bucureşti, Humanitas, 2014)

be-stupid-5

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *