Olimpiada domnului Putin

După ce a lichidat opoziţia rusă şi a încătuşat o întreagă naţiune, Vladimir Putin îsi vede visul imperial încoronat cu o Olimpiadă. E adevărat, una mai modestă decât imaginaseră inaintaşii săi sovietici. Ceea ce uneşte Moscova şi Soci este o dimensiune a boicotului diplomatic. Mai mulţi sefi de stat şi de guvern au evitat să viziteze ţara de carton şi de zăpadă pe care a creat-o noul autocrat al Rusiei. Tradiţia duplicităţii oficiale este ilustră, iar combinaţia de KGB şi de nostalgie ţaristă este temelia noului regim pe care Putin îl întruchipează.

Dincolo de faţada de forţă militară şi de rigoarea de cazarmă, Rusia lui Putin duce mai departe linia de evoluţie a unui stat rus ivit din ambiţia de a-şi oprima cetăţenii şi de a le parazita energiile. Iluziile autoritare mascheaza realitatea subdezvoltării şi corupţiei. Suveranitatea de petrol şi gaze este expresia acestei ambiţii globale hrănită din amintirea sovietică.

La ceasul în care domnul Putin îşi va pregăti suita de curteni şi de efecte speciale,în deschiderea Olimpiadei, să privim în adânc Rusia sa. Articolul Ninei Hruşceva este o mostră de luciditate vizionară. El trebuie citit şi recitit, în momentele în care o parte a elitei noastre politice pare sedusă de visul moscovit.Miezul acestui vis se reduce la arbitrariu, despotism şi patrimonialism. Restul este glazură propagandistică şi explozie retorică imperială.

Un comentariu

  1. Felicitari! Ati prezentat elocvent realitatea dramatica a poporului rus. Din pacate alaturi de noi exista peren cate un dictator…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *