Quo vadis Vasile Ernu?

Vasile Ernu a dat zilele astea un interviu publicaţiei Hyperliteratura unde îşi pune următoarea întrebare: „Oare există o legătură între decizia editurii și faptul că în doar 10 zile pe platforma “lapunkt.ro” (cu unele preluări pe “contributors.org”) au apărut vreo 5 texte care îmi erau dedicate, scrise de oameni apropiați editurii: Stanomir (aici), Mitchevici (aici şi aici) și gurul lor, Tismăneanu (aici)?”

Domnul Ernu încercă să găsească o explicaţie a faptului că editura Curtea Veche nu i-a mai publicat cartea pe care îi promisese că i-o publică… şi ne propune un scenariu cospiraţionist.

În calitate de editor lapunkt am să dau şi eu un răspuns direct acestei întrebări care conţine o insinuare stupidă. Nu, domnule Ernu! Nu există nicio urmă de adevăr în ceea ce susţineţi!

Relaţia de cauzalitate pe care o propuneţi este pură ficţiune! Dacă vă mai amintiţi, polemica cu dumneavoastră din lapunkt.ro s-a dezvoltat din momentul în care a apărut reacţia pe care aţi avut-o la textul lui Angelo Mitchievici, care scrisese pe marginea unui articol de-al dumneavoastră.

O revistă de idei, exact cu asta se ocupă, iar lapunkt.ro este o astfel de publicaţie! Va asigur că activitatea editorială lapunkt.ro nu este influenţată de nicio editură şi de niciun guru. Nu stiu cât de stângist sunteţi, însă retorica pe care o folosiţi este una subredă şi clişeizată.

Interviul din Hyperliteratura mai conţine o serie de rătăciri dintre care cea mai delirantă este cea privind formele “de cenzură mult mai profunde decît cele din comunism”… unde, revista lapunkt.ro – aşa cum insinuaţi – ar fi una din rotiţele mecanismului.

M-am văzut nevoit să scriu aceste rânduri şi să amintesc că lapunkt.ro şi-a respectat şi îşi respectă misiunea, articulată clar la secţiunea Despre. Nu cred că există dubii în acest sens! Iar faptul că lapunkt.ro a găzduit o polemică în care aţi fost implicat, nu înseamnă deloc că urmăm o “grilă dată de la centru” sau că suntem “ostașii și rentierii puterii hegemonice actuale.” Astea sunt formulele dumneavoastră! Am spus mai înainte ce fel de retorică cred că este!

Însă, există oameni a căror gândire nu poate funcţiona în lipsa unei taxonomii potrivit căreia orice înlănţuire de cuvinte sau de idei trebuie să fie cuminte încolonată la stânga sau la dreapta.

M-a amuzat să aud că revista lapunkt.ro este ba de dreapta, ba de centru, ba o publicaţie conservatoare ba una neoliberală. În momentul în care au apărut articole care puteau trece mai de stânga, cei din partea opusă au protestat vigilent prin comentarii indecente… care, desigur, nu au fost acceptate pe site! Spre deosebire de alte publicaţii, politica editorială lapunkt.ro privind comentariile este aceea că un articol nu poate coexista cu jigniri şi calomnii aduse autorului. Înţelegem voluptatea celor care practică aceste defulări, semnate de regulă cu pseudomin, însă nu o vom lăsa vreodată să se reverse în revistă. Nu considerăm că asta este o formă de cenzură, ci o formă de a urma misiunea pe care ne-am asumat-o.

Să ştiţi că este aproape normală încercarea dumneavoastră de a afla „explicaţia”! Oamenii fac mai mereu asta! Iar atunci când lucrurile nu se potrivesc, explicabilul este identificat. Un lucru nu poate rămâne aşa suspendat fără cineva aflat în spate care trage sforile! Aşa este de când lumea, iar o victimă a acestui fel de a explica realitatea este, mai întotdeauna, istoria!

Nu ştiu domnule Ernu, dacă aţi auzit, dar se pare că Decebal – regele dac – a fost urmărit de CIA şi a ales, eroic, să se sinucidă! CIA poate să trimită, desigur, şi la ceea ce vă gândi dumneavoastră când citiţi aceste rânduri, dar de fapt este acronimul pentru Cohorta Invicta Augusta. O acoladă a răului peste timp şi o anticipare a ce avea să vină în secolul XX. Exact aşa cum polemica din lapunkt.ro a prevestit decizia editurii care nu v-a mai publicat cartea!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *