Deprimați sau dezorientați?

Pe cât de neașteptată a fost apariția pandemiei, pe atât comportamentele oamenilor au devenit, uneori, cel puțin ciudate…

Orarul magazinelor

Cobor în piațeta de lângă blocul meu. E luni, ora 12, o zi însorită de noiembrie. Hai să fac o tură să-mi clătesc ochii, îmi spun. Nu prea e lume, doar în fața magazinului de băuturi alcoolice sunt câteva persoane – cu mască toți – care se învârtesc în fața ușii. Toți par nedumeriți. Îmi dau seama că magazinul e închis. Orarul afișat e scris cu litere mari, se vede de la distanță: ora deschiderii – 11:00. Cum în Canada se respectă cu strictețe orele afișate, mă apropii, mă uit mai bine la afiș și văd la sfârșit mențiunea  Luni închis. Le-o arăt celorlalți. Unii au bolborosit ceva, dar nu știu dacă au zâmbit sau au fost supărați, aveau toți mască!

Domnul Goe din Canada

Regula ȋnființată pentru lifturi la noi în bloc: nu au voie mai mult de două persoane, ambele cu mască. Iau liftul, cobor, sunt singură. La un etaj mai jos se urcă un bărbat bondoc – cu mască – târând după el un imens sac negru de plastic plin cu nu știu ce (poate rufe murdare?) și, împreună cu el, un băiețel de vreo 8 ani, – tot cu mască – în brațe cu o minge mare. Acum eram trei în lift. De fapt, numai doi și jumătate. N-am protestat cum am făcut-o altă dată, când în lift – unde eram deja două persoane- a năvălit o pereche de tineri și când, apăsând butonul care ținea ușa deschisă, i-am determinat să iasă din lift.

deprimati-sau-dezorientati-02Băiatul a început să arunce cu forță mingea spre sacul uriaș. Tatăl (grad de rudenie bănuit de mine) i-a spus blând: „Nu mai arunca, puișorule, ăsta nu e coș de baschet.”

Întrerupt din acțiune, băiatul, leoarcă de transpirație, a vrut să-și scoată masca, dar tatăl l-a oprit și l-a rugat mieros să și-o ridice de sub nas peste nas. Băiatul a protestat zgomotos, lipindu-se de mine (ceea ce e totalmente interzis de toate legile pandemiei):

„Nu pot ține masca peste nas, mă sufoc”.

„Nu te sufoci, l-a contrazis tatăl blând, dimpotrivă, respiri un aer purificat”.

Mă uit la mască: era de finet și fusese probabil bleu – dar acuma, din cauza murdăriei, devenise cenușie. La etajul următor au coborât. Aha, îmi zic, se duc în vizită la niște vecini și nu respectă izolarea! Sau poate că bunicii stau la un etaj inferior? Și ce era în uriașul sac ? Tot e bine că băiatul l-a considerat coș de baschet și nu piscină în care să se arunce cu capul în jos ca să înoate! Sunt convinsă că tatăl l-ar fi privit tăcut și drăgăstos!

La „Nursery”

Nursery înseamnă, pe continentul american, locul unde se cultivă plante care se vând. Tot aici poți cupăra și mobilă pentru plante vii sau artificiale, plus variate confecții și ornamente pentru Crăciun.

Într-o duminică de început de noiembrie, fiind cam tristă de atâta izolare, am hotărât să merg la „Nursery” ca să mă binedispun privind – sau chiar cumpărând – niște flori. Mă gândeam  că magazinul va fi complet gol; cine merge duminică la 9 dimineața la „Nursery”?

Ajunsă la locul cu pricina, constat – cu stupoare – că parcarea e plină. La intrare, coadă de oameni distanțați între ei, cu pază, să nu fie în magazin deodată prea multe persoane. Iese unul, intră altul din coadă. Ajung și eu. Sute de ghivece cu  Poinsettia,  cunoscuta plantă de Crăciun cu frunze verzi și roșii, brazi artificiali, ghivece cu brazi, plus milioane de alte ornamente, toate pentru Crăciun. Nimic altceva. Iar cărucioarele tuturor erau pline cu ornamente și cregi de brad. Iată ce face canadianul duminică dimineața, cu aproape două luni înainte de Crăciun1, ca să-și ridice moralul…

deprimati-sau-dezorientati-03

La telefon

Eveniment! Mă sună o prietenă. ” Ce mai faci”? mă întreabă. „Scriu ceva” îi răspund. „Vesel?” „Nu știu, o să văd!” zic și adaug: „Tare-i greu în ziua de azi! Suntem toți în aceeași oală și n-ai cui să te vaiți!” A izbucnit în râs. „Așa e, ai scris asta?” „Nu”. „Păi ce aștepți? E momentul!” m-a îndemnat prietena și iată, m-am executat!

 

Desene de Adelaida Mateescu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *