A murit Batalov

Despre sine, spunea că a ales să joace în filme sau în teatru, ca o formă de autoprotecție.   Și mai spunea: ”să nu aveți încredere în actorii care spun că au devenit obosiți de propria lor faimă, de faniii lor și de scrisorile acestora. Actorul, de fapt, nu poate trăi fără public – și atunci cînd publicul nu mai e lîngă el, actorul aproape că încetează să existe”.

A fost unul dintre cei mai iubiția actori din Rusia. Și, pentru că a trăit mult, în mod inevitabil, și din Uniunea Sovietică.

Și despre sine și ceea ce a simțit că trebuie să facă, spunea în felul următor: ”a trebuit să fac în fiecare zi ceva cît se poate de concret, așa încît, la finalul zilei, cînd vin acasă, să pot sta liniștit într-un fotoliu și să-mi beau ceaiul”.

Și, tot el: ”destinul e reprezentat de acei oameni pe care lumea ni-i dă, pe care nu îi putem alege și pe care îi întîlnim pentru a fi mai departe de Dumnezeu”. Cîteodată i s-a spus că e un bărbat care vine din ”era NeanderStalinky”.

Alexey Batalov – despre el este vorba. S-a născut în 1928 și a murit acum cîteva zile, în 14 iunie. A fost și va rămîne unul dintre cei mai apreciați și mai iubiți actori din Rusia.

batalov

A jucat în filmul sovietic premiat la Cannes, cu Palme d’Or:  ”Zboară cocorii” (Letyat zhuravli), regizat de Mihail Kalatozov.

A jucat, de asemenea, rolul lui Gosha din ”Moscova nu crede în lacrimi” (Москва слезам не верит) – acesta fiind, la rîndul său premiat cu Marele Premiu pentru cel mai bun film străin la Oscar.

Aducea cu Yves Montand. Dar, pentru ruși, această referință era cel mult secundară. El era, va fi Batalov. Unul dintre cei mai mari actori ai lor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *