Câteva întrebări nerezolvate – Jurnal ilustrat 120

Oare există Dumnezeu? Oare există infinitul? Oare există o cauză a tuturor lucrurilor ? Oare există cel mai simplu? Oare există cel ce înțelege? În ce mod înțelege Dumnezeu?

Jurnal ilustrat 120, 1

Să fie dată oare o natură rațională incorporală deasupra naturii raționale ? Să fie dată oare o natură intelectuală deasupra naturii raționale ? Să fie vreo natură intermediară între natura rațională și cea intelectuală ? Să fie oare vreo natură intermediară între natura intelectuală și Dumnezeu ?

Jurnal ilustrat 120, 2

Oare natura angelică este totalitară în vreun mod ? Oare natura rațională este totalitară în vreun mod ? Pot fi oare mai mulți dumnezei ?

Jurnal ilustrat 120, 3

De ce doresc oamenii în mod natural izbânda ? Irascibilul se distinge oare de pătimaș ? De ce îi este firesc omului modul de a cunoaște prin raâiunea alăturată fanteziei ?

Jurnal ilustrat 120, 4

(Întrebări la care se încearcă să se răspundă prin numere, în G. Pico della Mirandola, Raționamente sau 900 de teze propuse spre a fi dezbătute în public, la Roma, în anul 1486, dar neacceptate. Despre demnitatea omului, trad. De Dan Negrescu, București, Editura Științifică, 1991 pp.82-85)

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *