Publicat in anul 1964, Romanul este ultima din seria marilor opere istorice ale lui Mika Waltari, incheind trilogia din care mai fac parte Egipteanul si Etruscul.
Cartea zugraveste destinul lui Minutus Lausus Manilianus, fiul lui Marcus Mezentius din romanul Secretul imparatiei. Ajuns la virsta maturitatii, Minutus isi scrie memoriile pentru folosul fiului sau, reconstituind astfel universul Romei antice din perioada imparatilor Claudius si Nero. Minutus isi incepe calatoria la virsta de cincisprezece ani si strabate Imperiul Roman din orasul natal, Antiohia, pina in Roma, Britania, Corint si Ierusalim, trecind prin numeroase aventuri. Minutus alearga dupa faima, avere si statut social, insa ajunge sa plateasca pentru lacomia lui. Pe linga personajele faimoase din istoria Romei, povestea aduce in prim-plan si inceputurile crestinismului, urmarind soarta apostolilor Petru si Pavel, dar si persecutiile impotriva adeptilor noii „superstitii”.
Cu trimitere la această carte, cronicarii prestigioasei Kirkus Reviews notau următoarele: “„Contemporan al uneia dintre cele mai decadente epoci din toate timpurile, Minutus – cel neinsemnat – este martorul convertirii la creștinism a tatalui și a mamei lui vitrege, urmarește indeaproape viata apostolului Pavel, se lasa implicat in cumplita persecutie a evreilor și a creștinilor, apropiindu-se de creștinism abia spre sfirșitul vietii. De o autenticitate remarcabila, Romanul lui Waltari ofera o incursiune in Roma antica prin intermediul nenumaratelor detalii ce recompun viata de zi cu zi a acelei epoci.
“Egipteanul”, a doua carte din această impresionantă trilogie istorică, este “o impresionanta punere in scena a Egiptului din secolul al XIV-lea i.Chr., cind prabusirea unuia dintre cele mai mari imperii din istorie era iminenta. Naratiunea isi poarta cititorul prin intreaga lume cunoscuta atunci – din Babilon in Creta si din Teba la Ierusalim –, pivotind in jurul unei figuri memorabile: Sinuhe, personaj cu origine misterioasa, care devine medicul faraonului Akhenaton.” (www.polirom.ro )
În fine, Etruscul (1955), a carui actiune este plasata intre 520 si 450 i.Chr., “este un incitant roman de aventuri avind toate ingredientele genului – calatorii riscante, lupte, intimplari rocambolesti –, dar si un mare roman initiatic, in care eroul, Turms, ajungind in Etruria, isi descopera adevarata identitate si accepta sa se supuna destinului ales de zei. Si, nu in ultimul rind, Etruscul este o enciclopedie romantata a civilizatiei mediteraneene a acelor vremuri. Romanul a fost tradus in peste douazeci de limbi.” (www.polirom.ro )
MIKA WALTARI – profil: Fiu de preot, nascut in anul 1908, absolvent al Colegiului Normal din Helsinki in 1926, Mika Waltari se bucura de un imens succes la aparitia primului sau roman, de factura expresionista, Marea iluzie, in 1928. Tinarul scriitor se afla in atentia criticilor, care fie il contesta, fie il lauda, comparindu-l cu Paul Morand, Hemingway sau Scott Fitzgerald. Dupa teologie, studiaza filozofia si estetica la Universitatea din Helsinki pina in 1929. Redactor la Revista Finlandei, reporter la radio, cronicar literar, Mika Waltari se impune rapid ca romancier si dramaturg. Autor extrem de prolific, scrie romane psihologice, istorice si politiste, nuvele si povestiri, literatura pentru copii, piese de teatru si scenarii de film. Romanul Femeia si strainul, publicat in 1937, este tradus in saisprezece limbi. Dar notorietatea internationala i-o aduce Egipteanul (1945), impresionanta recreare a Egiptului din secolul al XIV-lea i.Hr., tradus in peste treizeci de tari, care-l propulseaza printre cei mai cititi autori din lume. In 1955 apare Etruscul, un incitant roman de aventuri si, totodata, o adevarata enciclopedie romantata a civilizatiei mediteraneene din secolul al V-lea i.Hr. In 1957 devine membru al Academiei Finlandeze, iar in 1970 primeste titlul de doctor honoris causa al Universitatii din Turku. Mika Waltari a murit in 1979, la Helsinki. Din opera lui, la Editura Polirom au aparutEtruscul (2002, 2010), Amantii din Bizant (2003, 2008, 2011), Egipteanul (2003, 2008, 2013, 2015), Mikael Karvajalka (2005) siSecretul imparatiei (2007).