despre Zelda Fitgerald, la librăria Humanitas de la Cişmigiu

Joi, 19 februarie, ora 19.00, va asteptam la Libraria Humanitas de la Cismigiu pentru o seara dedicata scriitoarei americane Zelda Fitzgerald, prilejuita de recenta aparitie a romanului Z:Un roman despre Zelda Fitzgerald de Therese Anne Fowler in colectia „Raftul Denisei“ a Editurii Humanitas Fiction. Invitati la dezbatere sunt conf. dr. Anca Peiu, traducatoarea romanului, Sandra Ecobescu, filolog si presedinte al Fundatiei Calea Victoriei, Ioana Baldea Constantinescu, scriitoare si jurnalista si Angelo Mitchievici, critic literar. In partea a doua a evenimentului va avea loc prezentarea „The Flapper: feminitatea dezinhibata a anilor ’20“, realizata de Fundatia Calea Victoriei.

„As vrea sa-i pot spune oricui ne crede la pamant… Uitati-va mai bine si veti vedea ceva extraordinar, uimitor, ceva real si adevarat. Noi n-am fost niciodata ceea ce paream.“
Cand nechibzuita frumusete din Sud Zelda Sayre il intalneste pe F. Scott Fitzgerald, la dans, la un country club din Montgomery, Alabama, in 1918, ea are saptesprezece ani, iar el este un tanar locotenent. Curand Zelda se indragosteste de el, desi Scott nu e bogat sau cunoscut, nici macar nu e din Sud, si insista, frizand absurdul, ca scrisul sau ii va aduce atat avere, cat si faima. Cand Scott isi vinde primul roman unui editor, plina de speranta, Zelda se urca in trenul de New York sa se marite cu el si apoi sa infrunte impreuna orice le-o fi sortit.

Acum, in zori de Jazz Age, urmeaza succesul si faima peste inchipuire, care ii transforma pe Scott si pe Zelda in legende ale vremii lor. Fiecare loc in care ajung devine o scena – New York City, Long Island, Hollywood, Paris, Riviera Franceza – unde amandoi se alatura sarbatorii continue a stralucitoarei Generatii Pierdute, avandu-i cap de afis pe Ernest Hemingway, pe Sara si Gerald Murphy, pe Gertrude Stein. Totul pare nou si posibil, dar nici macar petrecerile lui Jay Gatsby nu tin o vesnicie. Cine este de fapt Zelda, dincolo de sotia unui scriitor faimos?
„Un portret absolut captivant al Zeldei Fitzgerald si al legendarelor cercuri pe care le frecventa. In spiritul romanului Sotia din Paris, Therese Anne Fowler o pune in lumina pe Zelda, si nu pe sotul ei faimos, aducand o raza de dreptate si facand sa se auda clar vocea pe care eroina s-a luptat sa si-o faca auzita toata viata.“ (Sara Gruen, autoarea romanului Apa pentru elefanti)

Therese Anne Fowler este al treilea copil si singura fiica a unui cuplu din Milan, Illinois, nascandu-se in 1967. De mica a fost pasionata de citit si de baseball. A absolvit cursurile Universitatii de Stat din Carolina de Nord, luandu-si licenta in sociologie si masteratul in creative writing. Inainte de a se dedica scrisului, a predat creative writing si a lucrat in redactia revistei literare Obsidian III. A debutat in 2008 cu romanul Souvenir, urmat in 2009 de romanul Reunion si in 2011 de Exposure.

Adevarata consacrare i-a adus-o, in 2013, Z:Un roman despre Zelda Fitzgerald, publicat pana in prezent in peste douasprezece tari. Romanul a urcat repede in topurile de vanzari ale principalelor publicatii din SUA si din Marea Britanie, bucurandu-se de numeroase recenzii laudative. Scriitoarea locuieste cu sotul ei in Carolina de Nord.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *