Un an de Lapunkt.ro. O perspectivă subiectivă

Cred că ideea revistei s-a născut acum un an şi jumătate–aproape doi ani; Eugen Stancu se gândise foarte serios la un blog cu teme variate şi atractive prin 2009–2010, dar din diverse motive proiectul nu s-a dezvoltat. Conceptul Lapunkt.ro s-a conturat în vara anului 2012. De la bun început am văzut-o ca pe o revistă online, căzând tustrei de acord că presa tipărită, dacă nu este pe moarte, se va mai putea susţine doar cu eforturi şi susţineri financiare puternice, pe care niciunul dintre noi nu le putea identifica şi la care nu spera.

Eu şi Ioan Stanomir abia trecusem printr-o experienţă oarecum traumatizantă într-o agenţie guvernamentală, o agenţie care încerca şi nu reuşea să fie pe deplin un institut de cercetare. Oricum, căpătasem o alergie puternică faţă de instituţiile de stat şi atunci am decis să optăm pentru o întreprindere privată. Aşa am devenit editorii acestei reviste online. De atunci şi până astăzi meritul principal în această muncă (editorială şi de administrare) l-au avut Ionuţ şi Eugen. Eu am fost o prezenţă mai discretă. Din acest motiv am fost criticat, pe bună dreptate. Îmi fac şi aici autocritica. Dar în astfel de întreprinderi fiecare componentă este esenţială. Pot invoca în apărarea mea faptul că eu sunt elementul de legătură, liantul; atât Eugen cât şi Ionuţ îmi erau amici. Pe Eugen cred că l-am văzut prima dată în 1998, atunci când a fost acceptat în Societatea Studenţească „Erasmus“ din cadrul Facultăţii de Istorie. L-am regăsit după 2003. Din câte îmi amintesc, pe Ioan Stanomir l-am întâlnit în acelaşi an (1998), pe când eram student la Facultatea de Ştiinţe Politice, iar el asistent şi seminarist la cursul de Drept constituţional. După 2006 am devenit colegi şi prieteni.

Dar noi, cei trei, nu am existat ca grup. Amândoi (Eugen şi Ionuţ) îmi erau amici, dar din lumi diferite, lumi care nu se întâlneau, decât accidental. Abia din 2012 am format un trio. Şi cred că între timp s-au sudat un spirit de echipă şi o solidaritate care ne vor ţine mult timp împreună. De fapt, nu mai suntem doar trei. Ci peste 100.

Un comentariu

  1. Veronica Pavel Lerner says:

    Ati facut o treaba foarte buna, felicitari tuturor! Revista e de calitate si si-a castigat faima chiar si dincolo de ocean, in Canada, unde ma aflu.

    La Multi Ani si cat mai multi colaboratori si cititori de valoare!

    Veronica Pavel Lerner
    Toronto

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *