Eric Johnson: Certificările verzi trebuie privite ca decizii de business

Prezent la Bucureşti în cadrul platformei de training Green Building Professionals organizat de RoGBC (Romania Green Building Council), Eric Johnson a vorbit, într-un interviu, despre dezvoltarea curentului certificărilor verzi, provocările pe care le ridică managementul unei astfel de clădiri precum şi ce rol ar trebui să aibă statul în dezvoltarea acestui domeniu.

Diana Şerban (D. Ş.) Care credeţi că sunt cauzele pentru care tehnicile de construcţii verzi pătrund mai greu în unele ţări din estul Europei?

Eric Johnson (E. J.) Ca în orice domeniu nou, oamenii încearcă acum să găsească drumul potrivit. Cred că deocamdată sunt sceptici pentru că există o percepţie greşita asupra costurilor adiţionale foarte mari şi cred că este nevoie de multă muncă în acest sens pentru că această idee să câştige teren pe termen lung. Cred că în acest moment se fac eforturi din ce în ce mai concentrate pentru a găsi calea potrivită spre acest domeniu nou.

D. Ş. Sunteţi unul dintre fondatorii GBC Cehia. Cât de bine este înţeles conceptul clădirilor verzi în ţara dumneavoastră şi care mai sunt paşii de urmat până la dezvoltarea completă a domeniului?

E. J. Pot să vă spun că toţi proprietarii de clădiri clasice sunt interesaţi să obţină un certificat verde pentru aceste imobile, indiferent de tipul certificatului. Nu sunt multe astfel de clădiri certificate, dar cred că încet-încet vor începe să fie din ce în ce mai multe. La începutul crizei financiare, toată lumea voia să fie „verde” să arate că produsele lor sunt bune pentru că sunt verzi şi acum văd că aceasta devine o cerinţă din ce în ce mai accentuată a clienţilor. Cunosc dezvoltatori foarte mari care mi-au spus că atunci când vrei să vinzi o clădire nu vei lua prea mult pe ea dacă nu este certificată verde. În patru ani Consiliul Ceh al Clădirilor Verzi a avut o activitate deosebită. Am plecat de la 13 clădiri certificate şi acum avem aproape 100 sau chiar mai mult. Deci chiar şi în timpul crizei am reuşit să câştigăm destui membri.

D. Ş. Ce presupune managementul unei clădiri verzi faţă de o clădire convenţională?

E. J. Cred că răspunsul scurt se referă la stabilirea unor obiective pe care trebuie să ne asigurăm că toată lumea le cunoaşte şi le respectă pe termen lung făcând ceea ce trebuie să facă. Ceea ce este important este că munca nu este niciodată aceeaşi, înveţi în fiecare zi altceva nou.

D. Ş. Credeţi că e nevoie de mai multă resursă umană pentru a administra o astfel de clădire?

E. J. Nu cred că e nevoie de mai mulţi oameni, ci este nevoie de mai multă eficientă. Cu siguranţă este nevoie de cel puţin o persoană care să conducă tot procesul. Şi nu cred ca e nevoie neapărat de experienţa, cât mai degrabă de mult entuziasm în ceea ce faci.

D. Ş. Ce este cel mai greu şi cel mai uşor de promovat atunci când eşti project manager pentru o clădire verde?

E. J. Cred că nimeni nu va spune că nu vrea să închirieze spaţiu într-o clădire verde. Costurile în plus sunt cele care îi sperie adesea pe clienţi. Cred că dacă ai o clădire care se susţine singură din punct de vedere energetic, dar şi din punctul de vedere al apei… cel mai dificil este să îi convingi pe oameni că nu trebuie să fumeze în interiorul clădirii sau să nu facă alte lucruri destul de simple la care oamenii de obicei sunt reticenţi.

D. Ş. Consideraţi ca factorul guvernamental are un rol decisiv în dezvoltarea acestui curent în Europa? Ce reglementări ar mai fi necesare la nivel european pentru încurajarea curentului clădirilor verzi?

E. J. Eu sunt adeptul pieţei libere. Nu mă încântă neapărat reglementările care vin din partea statului. De exemplu Guvernul American a adoptat standardul LEED pentru foarte multe dintre clădirile lor publice şi cred că aceasta este într-adevăr o cale pe care ar trebui să o urmeze şi alte state. Cred că aceste lucruri devin mult mai puternice dacă oamenii le fac voluntar. Deci cred că Guvernele ar trebui să se ocupe în continuare de taxe şi să adopte poate nişte standarde de certificare verde pentru clădirile lor pentru a încuraja şi mediul privat să facă asta.

D. Ş. Cum apreciaţi dezvoltarea clădirilor verzi în următorii 20 de ani în Europa comparativ cu SUA, spre exemplu? Vor exista diferenţe de acest fel sau se tinde către o dezvoltare uniformă a domeniului în lume?

E. J. Cred că vor exista ceva diferenţe. Europa se bazează mai mult pe guverne, Statele Unite se bazează mai mult pe pieţe. Deci vor fi diferenţe în sensul acesta, dar în general avem aceleaşi obiective. Chiar dacă aparent vom merge în direcţii diferite, în final vom ajunge la acelaşi rezultat. Acest domeniu se va dezvolta din ce în ce mai mult, oamenii vor începe să coopereze, vor începe să aibă idei din ce în ce mai bune şi atunci când există o reţea de idei bune… de exemplu dacă cineva din România are o idee bună poate cineva din SUA o va pune în practică. Totul se va reduce la a împărtăşi informaţia pe care o avem.

D. Ş. Care este argumentul dumneavoastră cel mai puternic atunci când vreţi să convingeţi un client să construiască o clădire verde?

E. J. Nu cred că există un singur argument pentru că clienţii sunt diferiţi şi au motive diferite atunci când vor să construiască o clădire verde. În general încerc să îmi conving clienţii că aceasta este o decizie de business. Este cel mai potrivit lucru pe care poţi să îl faci ca să consumi mai puţină energie, ca să îţi construieşti o bună reputaţie şi să ai un proiect de calitate.

Eric Johnson este specialist în planificarea, managmentul costurilor şi livrarea proiectelor de dezvoltare şi promovare verzi, LEED AP şi BREEAM Assesor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *