Codul bunelor maniere pe Facebook

Prima generație de facebook vs. noua generație

Am avut marele noroc că toată această nebunie legată de rețelele de socializare ne-a prins la maturitate, într-un moment în care poate că știam dacă nu exact ce vrem de la viețile noastre, atunci măcar ce vrem de la viețile noastre virtuale.

Alții în schimb nu au fost deloc la fel de norocoși, e de ajuns să adaugi în lista de prieteni o duzină de copii sub 14 ani și realizezi imediat cât de năucitor și nociv poate fi facebookul. Marea diferență dintre cei născuți după 1990 și noi este, cred, modalitatea de abordare a conținutului pe care îl uplodează pe paginile lor.

Copiii au fost poate obișnuiți să trateze acest conținut ca fiind ceva personal sau poate pur și simplu nu pot înțelege ideea de spațiu public. Cert este că se comportă pe facebook ca și cum ar fi în curtea școlii sau chiar în alte locuri încă și mai îndoielnice ale școlilor. Nu cred că există părinți care simt nevoia să poarte o discuție prea convingătoare cu copiii lor despre rețelele de socializare, așa cum nu cred că există prea mulți părinți în România care să supravegheze măcar parțial activitatea copiilor pe internet, dar sunt convins că ar trebui să existe.

Acceptarea jocului, regulile jocului

Dacă acceptăm faptul că facebook devine din ce în ce mai mult parte din viețile noastre, atunci mi se pare esențial să învățăm copiii cum să se comporte în acest mediu, dându-le în același timp un exemplu prin felul în care ne comportăm noi înșine. Și nu vorbesc neapărat despre a nu îi răni în mod direct pe alții (prin postarea unui conținut jignitor sau compromițător), ci despre impunerea unor reguli de bun simț, pe care absolut oricine, indiferent de vârstă sau statut social, ar trebui să le urmeze.

Din momentul în care ne-am făcut un cont de facebook am fost de acord cu anumite reguli, pe care, evident, le putem încălca fără vreo consecință prea gravă (în afară de cele legate de propria noastră imagine). Dar dacă tot am intrat în joc, de ce să nu acceptăm regulile jocului și, mai mult, să le îmbunătățim?

Majoritatea oamenilor care reununță la conturile de facebook o fac pentru că ajung să piardă prea mult timp sau pur și simplu pentru că, de la un moment dat, li se pare inutilă toată foiala aceasta virtuală și jongleriile lipsite de miză și haz. Autoimpunerea unor reguli te poate ajuta să te ghidezi mult mai bine în tot acest noian informatic, chiar și prin faptul că îți sunt mult mai clare obiectivele și mijloacele prin care le poți obține.

„Prietenii” tăi nu sunt prietenii tăi

Orice utilizator facebook trebuie să înțeleagă, întâi de toate, faptul că „prietenii” pe care și-i adaugă în listă nu sunt prieteni. Este regula de bază a oricărei rețele sociale. Majoritatea acestor „prieteni” sunt doar cunoscuți, iar alții nici măcar atât. Ceea ce înseamnă că ai, din punct de vedere moral, o responsabilitate în plus față de cunoscuții de pe facebook, care nu te cunosc cu adevărat și nu te simpatizează la fel de mult, spre deosebire de prietenii tăi reali.

Această premisă trebuie privită reciproc: nici „prietenii” din lista ta nu te pot considera adevăratul lor prieten. Ceea ce înseamnă că nu ai nicio obligație față de ei în timpul pe care-l petreceți împreună în spațiul virtual, nu mai mult decât ai avea dacă v-ați întâlni pe stradă, în compania unor terțe persoane. Ceea ce înseamnă, mai departe, că nu e cazul să devii intim cu persoanele din lista ta, mai ales în mesajele postate în public, decât dacă sunteți prieteni și în realitate.

Nu interveni în discuțiile cu caracter privat

Majoritatea utilizatorilor au câte doi-trei prieteni reali cu care comunică des pe facebook. Își lasă multe comentarii pornind, de exemplu, de la statusuri care pentru tine sunt insipide, pentru că sunt legate de evenimente străine ție pe care ei le-au trăit împreună.

Nu ai niciun motiv să intervii într-o discuție de acest gen, decât dacă ți se pare că ai într-adevăr ceva relevant de spus. Chiar și atunci, nu e cazul să insiști. E clar, din moment ce oamenii continuă să comenteze în josul aceluiași status sau post, că se simt bine făcând asta, iar un străin (un cunoscut) nu face decât să îi întrerupă, mai ales dacă nu știe exact despre ce este vorba. Există excepții de la regulă, dar în articolul acesta nu vom discuta excepțiile, ci regulile care în general sunt de bun simț.

Dacă ai făcut un comentariu peste care destinatarul a trecut cu vederea, răspunzând în schimb altuia, nu e cazul să insiști. Poate că destinatarul nu a fost interesat de ceea ce ai spus – trebuie să accepți asta ca făcând parte din joc – nu e nicio impolitețe din partea lui, din moment ce este doar un cunoscut sau nici măcar atât, din contră, este vorba despre timpul pe care-l petrece el pe facebook și e de datoria lui să și-l economisească după cum dorește.

Nu lăsa prea multe comentarii consecutive

Regula de bun simț în ceea ce privește comentariile publice făcute pe pagina altcuiva este că trebuie mai întâi să aștepți răspunsul și abia apoi să comentezi din nou. Este o dovadă de impolitețe să comentezi de multe ori la rând, forțându-l pe celălalt să consume mult timp citind, înțelegând și răspunzând celor spuse de tine. Curmează-ți entuziasmul și, dacă este o discuție atât de interesantă pentru tine, încearcă să fii totuși cât mai concis posibil.

Gândește-te întotdeauna la timpul pe care îi faci pe ceilalți să îl consume cu tine. Timpul pierdut este principalul motiv pentru care oamenii ajung să disprețuiască facebook. Un comentariu nu trebuie să depășească anumite limite decât atunci când este unul de calitate, caz în care trebuie să încerci să intri direct în subiect, pentru ca prietenii din lista ta să își dea de la bun început seama despre ce vorbești și dacă îi interesează sau nu subiectul.

Nu consuma degeaba timpul celorlalți

Fiecare postare de-a ta consumă timpul tuturor prietenilor din listă. Gândește-te dacă nu cumva devii reduntant postând a treia poză cu pisici nostime sau feluri de mâncare pe care le-ai gătit în weekend și nu uita că poți oricând să creezi un album unde să așezi toate pozele deodată, economisind foarte mult timp.

La fel, poate că ai o înclinație spre comentariu social sau politic, dar încearcă să nu devii obositor postând absolut orice gând îți trece prin cap despre ultimele evenimente din țară. Dacă chiar ai atâtea idei și ți se par toate importante, mai bine pune-le la pachet într-o notă pe care să o intitulezi, de exemplu, „revista presei”.

Același lucru este valabil și pentru videoclipurile pe care le postezi – chiar dacă ești entuziasmat că ai găsit o nouă formație de care-ți place la nebunie, nu posta, una câte una, toată discografia pe facebook. Postează melodia care ți-a plăcut cel mai mult și lasă-i pe ceilalți să respire. Eventual, poți să lași în comentarii la postarea inițială și alte melodii care ți-au plăcut, pentru a nu mai polua news feedul.

Atenție la taguri

Probabil cea mai urâtă activitate pe facebook, care ar putea foarte ușor să fie numită spam, este tăguirea excesivă. Fenomenul luase amploare acum câțiva ani, când, în preajma diverselor sărbători, oamenii postau o poză cu un mesaj mieros și tăguiau jumătate din listă acolo. Abține-te de la asemenea activități sau încearcă să restrângi lista la cei câțiva oameni de care ești convins că le face o deosebită plăcere să se vadă tăguiți.

Altfel, trebuie să ții cont de faptul că majoritatea utilizatorilor au o politică destul de puțin permisivă în ceea ce privește tagul. Deci, păstrează-l pentru ocaziile când chiar ai nevoie de el, altfel riști să strigi lupul de prea multe ori ca să te mai ia cineva în seamă.

Nu fi generos cu likeurile

Nu ai absolut niciun motiv să fii prea generos cu likeurile. Din contră, ar trebui să le folosești ca și cum ai avea o limită de 5-10 likeuri pe zi. Există o adevărată inflație de likeuri pe facebook, oamenii folosesc butonul respectiv ca și cum ar fi un buton de „arată că vrei atenție chiar dacă nu ai nimic de zis”. Likeul ar trebui să fie oglinda ta, nu un mijloc de a-ți marca teritoriul. Nu da like decât lucrurilor care chiar îți plac, altfel riști să îl transformi în ceva lipsit total de valoare.

Ne oprim, deocamdată, aici. Sper că măcar am atras atenția supra necesității stabilirii unor reguli, unui plan de atac pentru comportamentul pe facebook. Dacă regulile în sine nu v-au convins, nu e nimic, sunteți liberi să vi le stabiliți după bunul plac, doar să luați în calcul necesitatea economiei de timp și calității comentariilor și postărilor voastre. Și nu în ultimul rând,  nu vă lăsați copiii nesupravegheați pe facebook, s-ar putea să aveți un șoc descoperind felul în care se comportă, eu unul am avut.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *