Fotbal!

Peste puţin timp, Steaua intră pe gazon să încheie jocul cu Dinamo Tbilisi „după ce a luat o opţiune serioasă de calificare” săptămâna trecută. Atunci, la ora meciului, peste Bucureşti au apărut nori negri şi au căzut câţiva stropi mari de ploaie… Irelevant pentru joc! Dar sunt convins că mulţi au mers acasă şi au deschis televizorul….

La Tbilisi era însă vreme ideală pentru fotbal. Toate astea le ştiu de la televizor: „suntem la Tbilisi unde Steaua va înfrunta sperietoarea Dinamo” spune comentatorul apoi adaugă un lucru pe care îl ştie oricine: „e ştiut că în deplasare trebuie să-ţi tratezi adversarul cu respect. Dacă nu stai bine în teren, poţi avea probleme. (…) arată bine echipa georgiană pare mai degrabă o echipă de rugby,” spune el.

Inegală confruntare, nu? Acum toţi microbiştii, indiferent dacă le curge „sânge roş-albastru” sau „sânge alb-roşu” prin vene, ştiu că echipa Steaua nu a avut probleme. A fost ceva suspans… Portarul Stelei a apărat un penalty apoi, pentru că „ocaziile se răzbună”, „ai noştri” au „înscris” de două ori şi ar mai fi putut… Şi de data asta, jucătorii „şi-au dat viaţa pe teren” şi au învins pentru „suporteri, culori şi patron!”

În curând va începe meciul retur pe National Arena, dar spectacolul a început din zori la televiziuni şi prin ziare. Meciul propriu zis, cu 22 de jucători, arbitrii şi minge a devenit aproape un pretext. Disputa se poartă mai mult dincolo de teren, în talkshow-uri, analize sau “procese” unde specialiştii “descifrează tainele jocului”.

Ceea ce vedeţi la televizor nu este chiar evident sau transparent! Dacă nu ştii să vorbeşti despre aşezarea în teren, despre diversele sisteme de joc, despre jocul de cap sau pe benzi, atacuri pe flancuri, sau verticalizare, degeaba te uiţi!

Fotbalul nu mai este demult un simplu joc. Franklin Foer, editor la The New Republic a scris o carte, How Soccer Explains the World, (HarperCollins, 2004). Pentru Foer, analiza fotbalului şi a eşafodajului său social este un pretext util să explice lumea în care trăim.

Fără îndoială, chiar dacă fotbalul este legat de multe fenomene sociale şi culturale, analiza lui nu poate oferi răspunsuri la toate. Dar cartea lui Foer, cel puţin, ne poate înstrăina puţin de hermeneutica talkshow-urilor şi a gazetelor de sport!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *