Mantra cu autoreglarea pietei si reglarea statului

“Piata nu se autoregleaza….” Zice Guvernatorul. Mare freamat in junimea care nu intelege mare lucru, nu vrea sa puna mana pe carte ca sa inteleaga, dar are pretentii sa-si dea cu parerea si „sa schimbe lumea”.

O declaratie a lui Mugur Isarescu care, sincer, desi inteleg ce vrea sa spuna, gasesc ca pentru cineva cu experienta sa e un pic neatenta. Ce-i veni asa, dintr-o data sa dea cu batul in balta, nu stiu. Dar ce sa-i mai dau scuze si circumstante atenuante, sa o zicem pe-a dreapta:

Piata sunt oamenii si actiunile lor. NU exista ceva numit Piata care sa se regleze sau autoregleze independent de comportamentul uman.

Deci ce spune teoria evocata de domnul Guvernator e ca oamenii si actiunile lor nu se autoregleaza cand opereaza pe piata. Mai mult, in subtext: sunt rai si egoisti si interesati, irationali si incapabili de atitudini rationale cand actioneaza pe piata. De aici tot felul de lucruri rele. Inclusiv lipsa autoreglarii respective in particular si in general, in agregat.

Dar ia aceiasi oameni si pune-i sa actioneze ca Stat: politicieni, administratori, guvernatori. Miracol. Nu mai sunt rai si egoisti si interesati. Brusc rationalitatea si clarviziunea predictiva le lumineaza mintea. Nu mai apar probleme de autoreglare. Nu. Apare un prea-plin de reglare. Atat de plin ca se mai aplica si pietelor. Adica nenorocitilor alora care nu au norocul sa lucreze in stat si sa-i regleze pe altii.

Teoria asta schizofrenica nu e gluma. Este teoria actuala dominanta in elita economica si politica a lumii. Sigur, ei nu o prezinta asa. Prezinta doar jumatatea aia cu piata. Ne lasa pe noi sa deducem jumatatea cealalta.

D-l Isarescu: un speculator nenorocit pe piata libera. Irational, ingust in interese. Va genera tot felul de probleme, crize si inechitati. Ia-l si pune-l sa devina reglementator de ceva la stat. Brusc, fundamentul comportamentului sau devine pur, moral si clar: binele public si reglarea obiectiva si morala a celorlalti.

Ideea ca oamenii cand opereaza ca Piata si cand opereaza ca Stat au in linii mari aceeasi baza atitudinala vi se pare de bun simt. Este. Stiintific ar fi sa operam cu acelasi asumptii comportamentale si psihologice cand discutam despre actiunile oamenilor.

Dar daca elitele politice, economice si intelectuale ar accepta acest lucru, atunci o buna parte edificiului pe care si-au construit baza de putere sociala s-ar disipa instantaneu.

Asa ca veti auzi regulat, mereu si mereu mantra asta cu autoreglarea pietei si reglarea statului. Mereu si mereu… Intelegeti de ce.

Un comentariu

  1. Adrian Merfu says:

    Nice try!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *