Reparația continuă!

Nu de mult scriam despre defectarea aspiratorului și discuția mea – cu o dicțiune perfectă, dar voalată de mască – pe care am avut-o cu femeia care-mi face curat, portugheză care nu știe engleză, nu aude și nici nu vrea să poarte aparatul ca să audă. Bref, m-a trimis cu aspiratorul la reparat pentru că se arsese un fir.

Aspiratorul meu „Filter Queen” a împlinit de curând 40 de ani. Nu știu cum se convertește vârsta unui aspirator în ani de viață omenești, cred că trebuie multiplicată. Poate nu de șapte ori, ca în cazul câinilor, dar de două ori cu siguranță! Ei, la 80 de ani e normal ca Filter Queen să dea semne de îmbătrânire, mi-am spus.

M-am dus la atelier, am lăsat aparatul, mi l-a reparat, l-am adus acasă. Când a venit femeia, a mormăit ceva, a urlat altceva, n-am înțeles ce, dar m-a trimis din nou la reparat, cu altă plângere. L-am cărat iar la mașină – trăgându-l de trompă între etajul 16 și garajul de la subsol, el fiind pe roți și l-am dus iar la atelier. Tehnicianul a rezolvat pe loc problema.

Când a venit din nou portugheza, după ce a făcut curat, m-am aventurat să-i spun – cât pot de tare –  că până la urmă, iată, aspiratorul s-a reparat. Nu trec nici două minute, că o aud pe femeie bolborosind ceva în portugheză, după care a început să urle la mine ceva ininteligibil. Am bănuit, din gesturile ei, că mă acuza de faptul că, din cauza mea, ea a tras de cordonul electric și l-a rupt. N-am înțeles nici limba și nici rațiunea ei, dar era clar: cordonul electric se rupsese, s-a făcut un contact și aspiratorul s-a oprit. Simplu: trebuia schimbat cordonul.

Am sunat la atelier, tehnicianul mi-a confirmat diagnosticul și m-am dus a treia oară cu el tras de trompă (sau cum s-o fi numind furtunul ondulat prin care se aspiră praful). Mare noroc cu ideea de a-l fi tras pe roțile lui!

Reparatia-continua-2a

La atelier m-a întâmpinat o tinerică. Ce problemă aveți? mă întreabă. Îi spun ce am vorbit cu tehnicianul, ea confirmă că trebuie schimbat firul. „It will be long?”  (va dura mult?) întreb. „Of course it will be very long” (desigur, va fi foarte lung!), îmi răspunde ea, referindu-se la lungimea cordonului. „Nu de cordon vă întrebam, ci de timpul de reparație”. „A, zice ea, nu va dura mult, în două-trei zile e gata”. Mi-a cerut numărul de telefon, să mă sune când e gata.

Trec două, trec trei zile, nimic. A patra zi sun eu. Dau de tehnician. Îi relatez povestea cu fata, el ma lasă s-o termin, după care, foarte liniștit, îmi spune: „ Aspiratorul e gata de cîteva zile, fata mi-a zis că veniți să-l luați a doua zi.” Hmm! Și eu care așteptam telefonul lor! În zilele anterioare fuseseră -10 ºC, posibil de ieșit, dar în acea zi erau -25 ºC. Totuși am hotărât: mă înfofolesc și mă duc!

Reparatia-continua-3Pun pe mine două perechi de pantaloni, flanele, cămăși, jachete, ciorapi groși, cizme îmblănite, fulare, mănuși, căciuli, o șubă groasă. Abia mă mai mișcam.

Ajung la atelier, tehnicianul probează aspiratorul, funcționează perfect și-mi spune exact ce mi-a spus de fiecare dată: „ Luați-l, acuma e ca nou”!  Plătesc, iau aspiratorul și mă grăbesc să ajung acasă ca să mă descotorosesc de straturile de haine.

Ajusă la bloc, văd câteva mașini de pompieri cu luminile roșii învârtindu-se. Hait, e incendiu, îmi spun. Intru în garaj, dar alarma nu sună! Parchez, scot aspiratorul, îl trag de trompă și ajung la lift. Coadă mare. Din discuții înțeleg că tocmai fusese o alarmă și se opriseră lifturile conform regulamentului. Alarma fusese falsă și chiar atunci se puseseră lifturile în funcțiune. Vorba vine lifturile, că acuma numai unul funcționa, cum se întâmplă când sunt oprite.

După vreo jumătate de oră eram sus. Mâine vine femeia și, sincer, am emoții: am eliberat toate prizele din casă pentru ca ea să poată branșa aspiratorul unde vrea, dar cum poți explica asta cuiva care nu aude și nu înțelege limba?

Concluzia? Filter Queen are poate, metaforic vorbind, 80 de ani, dar iată, a fost întinerit, curățat, lustruit și acum arată splendid.

Desene de Adelaida Mateescu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *