O carte fermecătoare: „Abecedaur” de Șerban Foarță și Tudor Banuș

01-AbecedaurCând am aflat, acum câteva luni, de apariția celei de a doua ediții a volumului „Abecedaur” (Ed. Vinea 2019) de Șerban Foarță și Tudor Banuș, m-am întrebat imediat cum de am pierdut prima ediție? Am reușit, după multă căutare, s-o cumpăr printr-o prietenă de la Bucureșți, dar călătoria cărții până la Toronto, unde mă aflu, n-a fost lipsită de aventuri. Însfârșit, după ce pachetul a traversat de trei ori oceanul, am intrat în posesia lui, după care a urmat deliciul lecturii și relecturii unei minunate călătorii în lumea pe care ne-o oferă cei doi talentați artiști, unul poet, celălat pictor.

Suntem obișnuiți să întâlnim cărți în care textele autorului sunt ilustrate cu imagini și întotdeauna ne inchipuim – ceea ce se confirmă în majoritatea cazurilor- că întâi s-a născut textul și apoi ilustrațiile. Graficianul, după ce se familiazează cu textul, desenează imagini care să-l completeze și , eventual, să-i dea culoare.

În cazul cărții de față, ordinea a fost inversă. Întâi au existat imaginile. Tudor Banuș, cu imaginația lui debordantă, a pictat literele alfabetului, dând fiecărei litere nu numai o imagine aparte, dar și un sens plin de înțelepciune și umor. Iar cel care, cu un spirit glumeț și inimitabl, a încercat să transpună în versuri aceste imagini a fost Șerban Foarță, exact poetul potrivit pentru a ilustra în cuvinte asemenea desene. Și a ieșit o carte cum nici nu mai există alta, în care umorul, înțelepciunea și rafinamentul sunt înmănunchiate într-un volum original și de o mare frumusețe. Nici nu-i de mirare că editorul, el însuși un poet – Nicolae Tzone – a scos la iveală cea de a doua ediție a cărții, prezentată într-o grafică de zile mari.

Precum se cuvine, în carte apare întâi, pe o foaie separată, desenul reprezentând imaginea literei din alfabet închipuită și pictată de Tudor Banuș, iar pe foaia următoare găsim explicația verbală, în versuri, a fiecărui amănunt din desen, interpretat cu tâlc, farmec și umor de Șerban Foarță. Cititorul are timp, întâi, să privească îndelung desenul, pentru ca apoi să se cufunde – cu deliciu – în versurile prin care poetul explică desenul.

Parcurgerea alfabetului prezentat în acest fel m-a emoționat. Se spune că un mare actor e în stare să stoarcă lacrimile pubicului chiar și numai prin recitarea – nuanțată- a alfabetului. Până astăzi nu prea am crezut povestea asta, dar acuma știu și cred: prezentarea alfabetului poate emoționa atunci când e făcută cu mare artă. Iar în cazul de față, ambii autori sunt artiști mari!

Voi da numai câteva exemple de imagini și fragmente din poeziile care le ilustrează, dar cartea trebuie avută ȋn mână, mângâiată, citită și recitită!

„Litera B e o pereche
de ochelari, dar nu de cal,-
chiar dacă, tolănit, de veghe
stă, la răstimpuri, câte-un cal,
în bucla ei de jos” […]

F: „Stai la mansardă; ai, de zestre
o scripcă și, în rama unei
primăvăratice ferestre
tu cânți, – dar nu în clarul lunei

02-Abecedaurci matinal, când, pe fereastră,
poate să-ți intre câte-o viespe
de-afară,-n vreme ce,-n fereastră,
tu cânți, iar veninoasa viespe

care-mprejurul tău se plimbă
și te amenință, – să nu zici
că zumzetul nu și-l preschimbă
în cea mai dulce dintre muzici” […]

„M va fi fost, cândva, o bară,
la capete, cu doi stâlpi lungi,
pe care,-n fiecare vară
se da, pe bară, huța-huța,
până târziu de tot, maimuța” […]

„Sinuos, siflant și serpentin,
S șerpuie: șuieră surd
sau sâsâie sonor; schiază-n
stil slalom; spune-i -se sigma-n
Sporade,-n Samorthrace,-n Sparta
și scrie-se Σ, σ sau ς… „[…]

Nu pot cita întreaga carte și mi-a fost greu să aleg literele din alfabet pe care să le exemplific. Fiecare dintre ele e fermecătoare și ca desen și ca ilustrație poetică. Cititorul are întâi contact cu imaginea și, datorită detaliilor, e ademenit la un lung popas în fața ei, pentru a nu-i scăpa niciun amănunt. Parcurgându-le pe îndelete, picturile lui Tudor Banuș mi s-au părut atât de dense încât parcă ar fi invitat pe cineva să ni le „istoriseasca”. Iar Șerban Foarță, nu numai că a răspuns la chemarea imaginilor, dar, lăsându-se pur și simplu sedus de frumusețea lor, și-a desfășurat în fața noastră toate capacitățile lui de povestitor, de mânuitor al cuvintelor, de poet, de artist.

Aș spune, în încheiere, că „Abecedaur” este o carte pentru toate vârstele: pentru cei mici, care descoperă literele și le pot reține acompaniate de versurile ilustratoare, pentru părinții care vor citi cartea copiilor lor, dar și pentru toți ceilalți, adulți sau ajunși la vârsta înțelepciunii, care știu încă să vibreze la frumusețea unui asemenea demers.

Vă felicit și vă mulțumesc din toată inima, Șerban Foarță, Tudor Banuș și Nicolae Tzone pentru această unică și fermecătoare carte!

Notă: articol apărut ȋn revista Leviathan”  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *