Tocmeala canadiană

În fața blocului meu e o piațetă cu un mic supermarket în care se vând și flori. În aceeaşi piațetă sunt și alte comodități: o farmacie, un frizer, o curățătorie, un optician și altele.

Cu câteva luni în urmă am văzut un afiș, lângă frizer, pe care scria: „În curând se va deschide „Alana’s Flowers”. Anunțul m-a amuzat, pentru că Alana e numele nurorii mele. Ce coincidență! – mi-am spus și am așteptat cu nerăbdare deschiderea florăriei. Cu puțin înainte de Ziua mamei, în luna mai, mi-am planificat s-o vizitez, ca să văd magazinul, să compar prețul florilor lor cu cel de la supermarket, şi mai ales ca s-o întâlnesc pe Alana, proprietara magazinului.

În ajunul Zilei mamei, comerțul de flori din Canada crește exponențial. La supermarket era o explozie de buchete şi ghivece, care mai de care mai primăvăratice, contrastând cu vremea iernoasă de afară.

După Ziua mamei, la supermarket au dispărut dintr-odată toate florile. Am întrebat pe o vânzătoare unde sunt și mi-a spus că s-au epuizat. Dar nici în zilele următoare ele n-au apărut și absența lor mi-a grăbit vizita la „Alana’s Flowes”.

Tocmeala canadiana 01

Întru și mă întâmpină, cu un zâmbet deschis aruncat spre mine din niște buze groase și roșii, o doamnă cu piele maronie și păr alb.

„Va numiți Alana”? Întreb.

„Nuuuu, zice. Firma noastră mai are o florărie în Toronto, la o altă adresa şi acolo e proprietara magazinului”. Am ȋnţeles că buzata nu era proprietara magazinului.

„Aaaa! Deci pe proprietara rețelei o cheamă Alana”! – continui eu.

„Nuuu, răspunde doamna, manifestând o evidentă mirare la întrebarea mea. De unde până unde? Pe dânsa o cheamă Elizabeth”.

„Păi atunci de unde vine numele de „Alana’s Flowers”? întreb eu total dezorientată.

„Numele de Alana nu e al nimănui din familie, răspunde binevoitor buzata. D-na Elzabeth s-a gândit că e un nume frumos și a pus un panou imens pe blocul la parterul căruia e magazinul cu acest nume și toată lumea a admirat panoul. Ce, nu-i un nume frumos?

„Este, mai vorbă?” răspund eu cu gândul la nora mea.

După ce am aflat că numele Alana n-are nicio legătură cu proprietara, am trecut la examinarea exponatelor: florile, de trei ori mai scumpe decât la supermarket. Îi laud doamnei frumuseţea florilor – naturale şi artificiale – dar ȋi spun că sunt cam scumpe și ȋmi exprim regretul că la supermarket n-au mai adus flori. Apoi, glumind:

„Am crezut că dv ați aranjat cu supermarketul să nu vă facă concurență”.

„Bineînțeles că noi am aranjat, zice doamna, am făcut contract cu ei să nu mai vândă flori. Vai ce frumos s-au purtat! Am deschis magazinul înainte de Ziua mamei, dar ei au vândut și dupa aceea, noi am protestat, ei au retras imediat toate florile din supermarket și ne-au cerut şi scuze. Foarte civilizați.”

M-am mirat:

„Cum, chiar dv ați semnat un contract cu ei ca să nu mai vândă flori?”.

„Sigur, zice, cum altfel? Am plătit pentru contractul asta!”

N-auzisem ȋncă de asemenea aranjamente. Hm…au plătit contractul, care, evident, se recuperează din prețul florilor, pe care cumpărătorul îl plătește! De unde și diferența de preţ: la supermarket, un buchet ȋntreg de flori costă cât la ea doar un fir!

Tocmeala canadiana 02

Mi-am spus, părăsind magazinul, că nu voi cumpara de la ea niciodata, ci voi merge la un alt supermarket pentru flori. Dar, după câteva zile, forțată de împrejurări, a trebuit să cumpăr ȋn ultimul moment un buchet pentru cineva și am recurs la” Alana’s Flowers”. I-am cerut doamnei să-mi facă un buchet din câtiva trandafiri galbeni, un iris mov – şi el foarte scump, plus alte verdețuri. Am socotit ȋn gând prețul ȋn funcţie de cel afişat. Era piperat, dar n-aveam ȋncotro. Şi, când sa platesc, supriză! Preţul real era jumătatea celui calculat de mine.

M-am întrebat dacă nu cumva se aplică şi ȋn Canada metoda florăreselor din România (de pe vremea mea), când ele ȋmi dădeau un preţ pentru „cine ȋntreabă” şi altul, mai redus, pentru cine cumpără. Fenomenul e identic: pe flori e afişat un preț (pentru cine întreabă), dar, pentru cine cumpără, e mai ieftin. Nu e chiar atât de rău la „Alana’s Flowers: preţul pe care-l plăteşti  e mai mic decât cel comunicat iniţial. Ascunsă, civilizată şi mascată, iată o veritabilă tocmeala canadiană!

 Desene de Adelaida Mateescu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *