Istorie în imagini

La editura Monitorului Oficial, într-un format format elegant și în condiții tipografice excelent, cu text și în limba română și în limba engleză, a apărut volumul lui Alin Ciupală, ”România în timpul Primului Război Mondial. Aliați, adversari și propagandă. O istorie în imagini”.

Istoricul Alin Ciupală a mai adus în prim-planul scenei noastre editoriale unghiuri inedite, proaspete și provocatoare pentru discursul istoric – amintesc în acest sens mai ales volumul, exemplar ca documentare și demonstrație, despre ”Femeile din România în Primul Război Mondial” (cartea a fost publicată în 2017 la Polirom). Ceea ce face în această carte-album este, de asemenea, impresionant: cu mult mai puțin text (dar dens și cît se cuvine, pentru a susține un spectacol de imagini extraordinare), avem imagini, chipuri, indici, semne, semnale, simboluri care dau seama atît despre istoria mare, cît și despre istoriile mici pentru perioada în care România a fost implicată în Primul Război Mondial. Altfel spus, în cele aproximativ 120 de fotografii reproduse și succint explicate cu legenda de rigoare există viață publică, viață politică, viață privată, tensiune, povești (nu atît explicite și detaliate, dar semnificativ sugerate) despre ceea ce a fost în țara noastră și în legătură cu ea atunci, cu 100, 101, 102 de ani în urmă.

Acum, când suntem contemporanii unei civilizații a imaginii (și mai mult decît atît – a imaginilor în mișcare, căci videoputerea…), o arhivă foto pare să fie ceva banal și cît se poate de la îndemînă. Dar cu 100 de ani în urmă era cu totul altfel; inclusiv în acest sens – privind dinspre ce e acum spre ceea ce ne-a rămas, la modul fizic, de văzut în legătură cu ce era acum un secol  – colecția de fotografii (înțeleg că făcând parte dintr-o arhivă personală, așa cum e menționat cam la toate reproducerile din carte) propusă, sub forma unei cărți atît de cochete, de Alin Ciupală este, pur și simplu, o comoară prețioasă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *