Festivalului Internațional de Zmeie – a II-a ediție. Timișoara, 28 mai-2 iunie 2018

Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Zmeie va avea loc în perioada 28 mai-2 iunie 2018, la Aeroportul Aviaţiei Utilitare (Cioca), Timișoara, Calea Torontalului Km3.

Organizatorii acestui festival sunt Asociația SkyLine și Fundația Herczeg.

Acesta este primul festival din Europa care adună laolată literatura, artele vizuale, muzica cu designul și înălțarea zmeielor, într-un concept integrat care se bucură de o participare de cel mai înalt nivel.

Cea de-a doua ediție a festivalului va aduce la Timișoara  25 de creatori și mânuitori de zmeie celebri în lumea întreagă. Iată numai câteva nume care vor participa la această a doua ediție:

-Wolfgang Schimmelpfennig (GER)(autorul mai multor cărți dedicate construcției și înălțării zmeielor) (http://www.drachenwiki.de/index.php/Wolfgang_Schimmelpfennig);

-Scott Skinner (SUA) (http://scottskinnerkites.com/index.html),

-Steve Brockett (UK) (http://www.stevebrockett.com/Galleries/Kites-1);

-Malcolm Goodman (UK) (http://www.kiteman.co.uk).

-Iqbal Husain (Elvetia) (http://www.drachen.org/bio/iqbal-husain

Invitatul de onoare al acestei ediţii a festivalului este scriitorul rus Mihail Șișkin, prozator foarte cunoscut, eseist și deţinătorul mai multor premii internaţionale.

Festivalul îmbină arta mânuirii zmeielor cu literatura și artele vizuale, iar după impactul puternic pe care l-a avut mânuirea zmeielor în rândul participanților, am dobândit convingerea că evenimetele care se vor derula în cadrul acestei manifestări pot fi o formă de legătură între joc, artă și creație, facilitând apropierea dintre ele. Acest proiect asociază în mod fericit imaginația și abilitatea de a se juca a lui homo ludens cu inventivitatea lui homo faber. De asemenea, inițiatorii acestui proiect și-au propus lărgirea audienței evenimentelor culturale, iar zmeul s-a dovedit a fi un excelent mediator cultural.

Festivalul Internaţional de Zmeie se va desfăşura pe mai multe niveluri.

Pe de o parte, este vorba despre prezenţa a 25 de personalităţi din lumea creatorilor şi mânuitorilor de zmeie, care își vor înălța zmeiele de artă în cele trei zile de festival.

Tot în cadrul acestei secțiuni, 53 de artiști plastici români, maghiari şi japonezi vor picta zmeie care ulterior vor face obiectul unor expoziții itinerante și al unui catalog de artă, iar pe durata festivalului vor fi înălțate în aer.

De asemenea,  pe parcursul a trei zile, traineri internaționali vor avea ateliere de creație  de zmeie în mai multe școli din Timișoara.

Pe de altă parte, festivalul îşi propune să asume o dimensiune interdisciplinară, căci artelor vizuale li se adaugă şi literatura, ecologia, fizica şi aerodinamica.

Detalii în timp real despre acest eveniment de amploare pot fi obținute de pe pagina de Facebook a evenimentului.

LaPunkt este unul dintre partenerii media ai acestei inițiative.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *