Un dialog Gabriel Liiceanu – Thierry Wolton

Acum avem calendarul de apariție – îl avem și în mod public, să zic așa – al uneia dintre marile lucrări dedicate vreodată comunismului.

În cuvintele domnului Gabriel Liiceanu:

”Spuneam că această carte urmează să fie publicată în limba română, anul acesta va fi publicat primul volum, anul viitor este programat cel de-al doilea volum, urmând ca în 2020 să fie finalizată traducerea și publicarea în integralitate a cărții. Sunt extrem de bucuros că această narațiune completă a comunismului va fi disponibilă într-o țară care a suferit enorm.”

Tot de acolo, din acest fascinant dialog (re)aflăm că istoria – cu atît mai mult o istorie atît de tragică, așa cum a fost istoria provocată de comunism – este a oamenilor & despre oameni:

”am intenționat să povestesc istoria și mai ales istoria oamenilor. Pentru mine conteaza foarte mult, de obicei istoria se povestește în termeni de raporturi de forțe, de state, de geopolitică. De fapt, oamenii sunt cei care trăiesc istoria. Și în special această istorie dramatică despre care vom mai vorbi. Pentru mine contează mult ca produsul final să fie o narațiune vie despre oameni care povestesc un fapt istoric. Cu mențiunea că am respectat cronologia, faptul istoric etc. Nu inventez nimic în această carte, nu exista dialoguri fabricate, toate situațiile despre care vorbesc sunt atestate, în general sunt cunoscute, nu sunt primul care sa le descopere. Eu le așez unul după celălalt, ceea ce justifică termenul de investigatie. Meritul meu, singurul pe care iî am în raport cu această istorie, este acela de a fi adunat laolaltă sute de elemente disparate, chinezești, sovietice etc pentru a vedea lucrurile în ansamblu. Acesta este meritul meu.”

Citatul imediat de mai sus îi aparține lui Th. Wolton.

Un dialog, așadar, de citit integral și cu creionul în mînă. Îl găsiți aici!

P.S. Reamintesc, cu această ocazie, și de dialogul publicat cu același extraordinar eseist în urmă cu puțin timp și la noi, pe Lapunkt. Aici!

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *