Două liste ale rușinii: 2012 & 2017

În 2012, la mijlocul anului, în România, laolată cu un bizar referendum de suspendare a președintelui de atunci (bizar, neîntemeiat și inutil – inclusiv conform reacției Curții Constituționale de la acea vreme), a avut loc o tentativă de lovitură de stat. Eșuată în cele din urmă, dar plină de consecințe care au și azi o îngrijorătoare actualitate.

Tot atunci, în sprijinul celor care au încercat să arunce România în aer, a circulat o scrisoare deschisă – ”Scrisoare către UE” (link aici: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12866745-ilhl.htm ) – semnată de cîțiva zeci de intelectuali, mulți dintre ei cu nume proemimente. Cînd toată lumea de bună credință citea – corect! – în gestul celor care au încercat acel puci din 2012, intelectualii care au semnat scrisoarea invocată mai înainte încercau să liniștească Uniunea Europeană, mințind cu seninătate (aceasta este formula, chiar dacă ea este poate prea blîndă!) că lucrurile sînt în regulă și că justiția și statul de drept sînt respectate și protejate în țara noastră. Cu foarte puțin înainte, în caz că nu mai țineți minte, etalonul corupției de la nivel înalt de la noi, fostul premier Adrian Năstase fusese trimis la închisoare, moment care prilejuise chiar unora dintre semnatarii acelei scrisori lamentații abjecte de genul – Năstase este un fel de Iuliu Maniu al României, un deținut politic, ș.a.m.d.

bizar

La cinci ani distanță, dinspre Academia Română vine ceva similar cu documentul de acum cinci ani. Link aici: http://www.acad.ro/com2017/apelAR/d0208-ApelAR.pdf Mai precis: un alt document deschis, un ”apel al unor academicieni către poporul român și către instituțiile statului român” în care se exprimă îngrijorări vis-a-vis de ” evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice”, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român (rescrierea tendenţioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei, denigrarea simbolurilor naţionale, subminarea valorilor şi instituţiilor fundamentale, sabotarea viitorului, dezmoştenirea generaţiilor care vin după noi prin vânzarea pământului, a resurselor solului şi subsolului, prin defrişări masive, prin înstrăinarea sau falimentarea unităţilor economice, prin degradarea învăţământului şi a sistemului sanitar, prin politizarea excesivă a tuturor subsistemelor statului şi societăţii, ceea ce are ca efect deprofesionalizarea, confuzia valorilor, corupţia, lipsa de eficienţă, apariţia unor tensiuni sociale)”.

Retorica acestuia al doilea document, nu e nevoie de cine știe ce competențe pentru a vedea acest lucru, este una din specia ”România Mare”, mișcarea politică și socială (cîndva, la începutul anilor 90, consistentă) care a intoxicat pentru mult timp parcursul firesc al țării noastre. Contextul este unul comparabil cu momentul 2012: și acum, ca și atunci, dar altfel acum, statul de drept și independența justiției sînt puse, voit și cordonat, în criză.

Și documentul din 2012 și cel de acum sînt semnate de cîteva zeci de oameni (pentru adevăr: unii, și atunci, și acum, și-au retras semnatura de pe lista inițială). Ambele vor să acopere probleme cît se poate de reale și majore ale României.

Ambele sînt liste ale rușinii.

Un comentariu

  1. prima impartire a Romaniei, e intre cei care citesc istoria si literatura lui Mihai Stoenescu si Ovidiu Chirovici, la care se poate adauga Pavel Corut si altii – cu tot irationalul, conspirationismul, francmasonismul, comunismul si ceausimul nationalist steril si toxic care o contine – si cei care nu o citesc….de la distinctia asta de minima decenta si inteligenta incep lucrurile!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *