Lansare: Craii de Curtea-Veche

 

 

 

În 13 februarie, cu începere de la ora 17, la Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc lansarea unei ediţii speciale – ilustrate de Rasvan Luscov – din „Craii de Curtea-Veche” a lui Mateiu I. Caragiale. La întîlnirea moderată de Lidia Bodea vor fi prezenţi, în calitate de vorbitori, Răsvan Luscov, Pavel Şuşară şi Andreea Răsuceanu.

 

invitatie-craii-13fev2016

 

„Textul lui Mateiu I. Caragiale e scris pentru acele momente din viaţa fiecărui om în care trecutul e mai important decât actualitatea, voluptatea mai importantă decât adevărul, miresmele închipuite sau visate mai importante decât realul. E o apoteoză a plăcerii, cu extazele şi abisurile ei pline de primejdii.“ (Andrei PLEȘU)

Craii de Curtea-Veche este cea mai puțin pământească dintre lucrările noastre epice. Totul poate fi identificat și găsit conform cu imaginea contemporană a societății și totuși toate sunt ridicate, cu mult peste nivelul contingențelor, într-un cer de legendă, de mit.“ (PERPESSICIUS)

Craii de Curtea-Veche a fost și va rămâne una dintre operele cele mai reputate ale literaturii române, căreia mulți «mateini» îi dedică un adevărat cult. Opera este o evocare plină de farmec amar, de nostalgie sfâșietoare a Bucureștilor, în chipurile sale vechi, de pe la jumătatea secolului al nouăsprezecelea până în preajma Primului Război Mondial. A iubi profund Craii înseamnă a face să retrăiască în imaginar Bucureștii aceia. Desenator și acvarelist de imens talent, Răzvan Luscov s-a preocupat cu devoțiune, ingeniozitate și răbdare să regăsească urmele lumii pierdute în care se desfășoară acțiunea romanului. Întemeiat pe mii de documente de epocă, artistul a reconstituit în sute de ilustrații case, străzi, saloane, oameni, a dat un chip pe care nu-l putem uita lui Pașadia, Pantazi, Pirgu, Penei, Arnotenilor… Cu o pasiune de arheolog, înțelegând că urma realității este cel mai bun combustibil al fanteziei, Răzvan Luscov a suprapus operei mateine o lume de imagini de care nu ne vom mai putea dispensa… mai mult, a redat viață unei lumi dispărute pe care o plângem cu o dulce-amară melancolie.“ (Ion VIANU)

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *