Interviu cu Ştefan Cazimir, invitat special al Festivalului

LaPunkt: Spuneți-ne care a fost primul contact al criticului şi istoricului literar Ştefan Cazimir cu acest festival.  Cum ați aflat de festival și cum ați ajuns la Mizil, la „Romeo și Julieta”?

Ştefan Cazimir (Ş.C.): La acest festival de la Mizil am ajuns demult, de la primele ediţii, grație invitației domnului profesor Laurențiu Bădicioiu, care m-a pus în aceeași familie cu domnul George Corbu, președintele Uniunii Epigramiștilor din România, dar și cu alții, chiar dacă eu nu sunt un epigramist profesionist. Eu sunt doar un simpatizant al genului, un amator. Întrebat odată ce loc ocup în mișcarea epigramatică actuală, am răspuns în versuri:

„Poruncă de s-ar da în ţară

Epigramiştii toţi să piară,

Vă spun cu cugetul curat

Că aş muri nevinovat.”

 

LaPunkt: Vă văd şi astăzi aici, la ediţia a IX-a. Ce v-a atras la acest festival astfel încât ați revenit aproape la fiecare ediție?

Ş.C.: Ospitalitatea gazdelor, atmosfera agreabilă şi revărsarea de spirit la care asist cu regretul că nu ştiu să stenografiez pentru a reţine cele mai bune epigrame pe care le aud rostite.

 

LaPunkt: Mizilul este un oraș relativ mic. Cum vă explicaţi faptul că o manifestare culturală de o asemenea anvergură poate avea loc aici, dar nu este replicată în orașe mai mari?

Ş.C.: Aici este un paradox explicabil prin faptul că, de la Caragiale încoace, Mizilul are un fel de reputaţie inversă, pornind de la celebra schiţă „O zi solemnă”, cu ambiţiosul primar Leonida Condeescu, după aceea cu schiţa lui Geo Bogza, „O sută şaptezeci şi cinci de minute la Mizil”. Oraşul a simţit nevoia să inverseze o asemenea reputaţie glumeaţă – sau oricum doriţi să îi spuneţi – demonstrând că aici există valori şi capacităţi de afirmare într-un sens pozitiv.

 

LaPunkt: Ce credeţi că ar trebui făcut ca emulaţia culturală care îi animă pe organizatorii și participanții de la acest festival să fie împărtășită în mai multe locuri?

Ş.C.: În afară de popularizarea acestor ediţii, cred că altceva nu se poate face. Acolo unde există oameni cu iniţiativă şi cu capacitate de a-i mobiliza pe alţii, vor apărea – şi au şi apărut – manifestări similare. Acolo unde nu există asemenea oameni şi asemenea iniţiative, modelul va rămâne fără efect.

 

LaPunkt: Platon spunea că poeții ar trebui alungați din cetate. În modernitate, propunerea lui, scoasă din contextul ei inițial, este preluată  de cei care consideră cultura drept o podoabă inutilă. Mai au loc poeții în cetate? Dacă da, care ar fi acest loc? Care ar fi rolul lor?

Ş.C.: Poeţii nu s-au speriat de verdictul rostit de Platon şi şi-au păstrat locul în cetate. Uneori, rolul poeţilor a fost pozitiv. Alteori, mai puţin sau deloc, pentru că atunci când un mare poet se pune în slujba unei cauze negative, vina este cu atât mai mare cu cât nivelul talentului este mai înalt. Să dau un singur exemplu, scriitorul francez de un talent incontestabil, Céline, pus în slujba unor idei deplorabile. Aceasta nu îi anulează însă calitatea de mare scriitor.

Scriitorii vor continua să fie în slujba unor cauze mai mult sau mai puţin lăudabile şi, în funcţie de talentul lor, vor fi blamaţi sau apreciaţi.

 

LaPunkt: Precum în pilda biblică a talantului…

Ş.C.: Da, potrivit îndemnului de a nu îngropa talantul. Ne putem aminti aici de strofa finală din auto-epitaful lui Anton Pann:

„Împlinindu-şi datoria

Şi talantul ne-ngropând

Ş-a făcut călătoria

Dând în lume altor rând.”

 

LaPunkt: Ce aţi dori acestui festival pentru viitor? Cum îi vedeţi evoluţia?

Ş.C.: Să meargă pe drumul pe care a mers până acum, pe o cale mereu ascendentă. Niciodată nu vom putea spune că am atins nivelul suprem. Întotdeauna este loc de şi mai bine.

 

Foto: Laurenţiu Bădicioiu

3 Comentarii

  1. Frumos cum m-asteptam şi neasteptat de vesel!

  2. Considerații foarte prețioase ale unei personalități a culturii românești;fie ca timpul să sporească „talantul”epigramistic românesc,iar Festivalul „Romeo și julieta la Mizil”să rămână un însemnat reper pentru iubitorii acestui”concentrat de spirit”-epigrama!Felicitări organizatorilor și participanților!Tot respectul,domnule profesor Laurențiu Bădicioiu!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *