1.E laureatul Premiului Nobel pentru literatură din 1976 – “pentru înțelegerea umană și analiza subtilă a culturii contemporane care sunt îmbinate în opera sa”
2.A fost căsătorit d emai multe ori, una dintre soțiile sale fiindcă româncă: Alexandra Ionescu-Tulcea.
3.Acțiunea din ”Iarna decanului”, unul dintre marile sale romane, se petrece în România – țară pe care Bellow a vizitat-o în 1977, alături de soția sa de la acea vreme.
4.Polirom este editura la care au apărut în românește majoritatea romanelor lui Bellow. Fișa autorului, www.polirom.ro : “Saul Bellow s-a nascut in 1915 la Montreal, in Canada, intr-o familie de emigranti evrei rusi. A urmat cursurile Universitatii din Chicago, ale Universitatii Northwestern si ale Universitatii din Wisconsin, luindu-si licenta in sociologie si antropologie. A fost membru al National Institute of Arts and Letters. In 1976 a obtinut Premiul Pulitzer pentru Darul lui Humboldt si Premiul Nobel pentru Literatura. In 1984 e numit de presedintele francez François Mitterrand Comandor al Legiunii de Onoare. Pina in prezent, Bellow este singurul scriitor caruia i s-a acordat de trei ori National Book Award. Data fiind contributia sa extraordinara la dezvoltarea literaturii americane, in anul 1988 i-a fost conferit si cel mai inalt titlu pe care guvernul american il acorda artistilor – National Medal of Arts. Saul Bellow a debutat in 1941, cu o nuvela aparuta in paginile revistei Partisan Review. I-au urmat romanele Hoinarul (1944), Victima (1947), Aventurile lui Augie March (1953; Polirom, 2008), Traieste-ti clipa (1956; Polirom, 2002, 2013), Henderson, regele ploii (1959; Polirom, 2007), Herzog (1964; Polirom, 2004), Planeta domnului Sammler (1970; Polirom, 2008), Darul lui Humboldt (1975; Polirom, 2003), Iarna decanului (1982; Polirom, 2005, 2011). Din opera lui Saul Bellow au mai fost traduse in romana jurnalul de calatorie Pina la Ierusalim si inapoi (1976; Polirom, 2008) si antologia Filiera Bellarosa si alte povestiri (1989; Polirom, 2011).”
5.Interviu cu Saul Bellow:
6.Este primul romancier care a cîștigat de trei ori National Book Award.
7.Saul Bellow: “O bună parte din inteligenţă poate fi investită în ignoranţă, atunci când nevoia de iluzie este profundă.”
- În “Ravelstain”, unul dintre personaje îl are ca model pe Mircea Eliade. Cu acesta, Saul Bellow a fost, de altfel, coleg la Universitatea Chicago.
9.S-a decis să devină scriitor după ce a citit faimoasa carte “Coliba unchiului Tom”.
10.Saul Bellow: “Una dintre problemele omeneşti permanente, în oricare stadiu al umanităţii, este aceea de a nu fi prost. Această opresiune continuă, teama de prostie! Îţi pătrunde în nări, îţi orbeşte ochii, îţi mănâncă inima de ruşine.” & “Oare trecem nepăsători pe lângă forţa a mii de prăbuşiri, de calamităţi, de morţi, şi apoi hotărâm, printr-un proces de selecţie prea abstract pentru a fi măcar cunoscut, să ne fixăm asupra unora dintre ele anume? Da, şi până la urmă le lăsăm pe cele alese să ne coloreze viziunea cu tuşe de penel violente, viscerale, până când apriga opţiune ne subminează şi ne răstoarnă judecata. Şi, în cele din urmă, întreaga suprastructură (laolaltă cu protectoare viclenie a orbului) începe să se clatine.” & “Psihanaliza pretinde că investighează subconştientul. Subconştientul este, prin definiţie, ceva de care nu suntem conştienţi. Dar psihanaliştii ştiu dinainte ce se găseşte în el. Şi ştiu, pentru că ei au sădit dinainte tot ce vor găsi acolo.”