10 (zece) punkte: Gunther Grass

1.S-a născut, în 1927, într-un teritoriu care aparţine astăzi Poloniei. Pe acea vreme, oraşul natal al lui G. Grass se chema Danzig; azi, numele acestuia este Gdansk.

2.În 1999 a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură – http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1999/

3.Gunther Grass este şi autorul unor apreciate poeme. Iată, în traducerea lui Dan Dănilă, unul dintre acestea: Stadion nocturn – „Încet a răsărit mingea pe cer. / Acum s-a văzut că tribuna era ocupată./ Singur stătea poetul în poartă,/ dar arbitrul fluieră: offside”. Mai multe, aici: http://www.dan-danila.de/guenter_grass.htm

4.În limba română, editura Polirom îi dedică marelui – şi controversatului – scriitor german o serie de autor impresionantă. Titlurile apărute în româneşte şi alte amănunte – aici: http://www.polirom.ro/catalog/autori/grass-gunter/

5.La începutul lui 2014, a anunţat că, foarte probabil, nu va mai scrie nici un roman: „Acum am 86 de ani. Nu cred că voi reuşi să mai scriu un roman. Starea mea de sănătate nu îmi permite să fac proiecte pe cinci sau şase ani. Or, aceasta ar fi condiţia pentru activitatea de documentare pentru un roman” – şi-a motivate Gunther Grass decizia pe care a ţinut să facă public.

6.La 17 ani, s-a înrolat în Waffen SS, o unitate de elită a naziştilor. Episodul a fost ţinut ascuns de Gunther Grass – cînd, în 2006, a recunoscut acest fapt, momentul a marcat un mare scandal mondial. Interesant este că, după război, Gunther Grass a scris multe pagini critice despre regimul nazist. La nici jumătate de an după înrolare, Grass a fost luat prizonier de militarii americani. După eliberare, a fost, între altele, cioplitor în piatră pentru morminte, traficat pe piaţa neagră, baterist într-o formaţie de jazz. Între 1983-1986 a fost preşedintele Academiei de Arte din Berlin.

7.Gunther Grass: „Arta este acuzatie, expresie, pasiune.Arta este lupta pana la sfarsit intre bucata de carbune negru si hartie.”

8.Un interviu:

9.În 2012 a publicat un extrem de controversat poem în care acuza – în binecunoscuta retorică ipocrit social-democrată (G. Grass este un scriitor cu apăsate convingeri social-democrate) Israelul că pune în pericol „pacea mondială” prin…arsenalul său atomic. Interesant e că, despre alte ţări – unele în care sînt conduse în formule autoritarist-dictatoriale -, scriitorul german nu s-a pronunţat în aceeaşi termeni, Urmare a poemului bizar publicat în 2012, Gunther Grass a fost declarat de către Israel persona nongrata.

10.G. Grass: „Eşti un copil. Viitorul este scara pe care se urcă şi mai este un etaj şi iar un etaj şi mereu un etaj şi, apoi, apare acoperişul, se coboară scara, etaj după etaj, până în pivniţă, şi tu numeşti asta viitor.”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *