10 (zece) punkte: Michel Houellebecq

1.Mulţi îl consideră cel mai mare scriitor francez în viaţă. Este, cu siguranţă, unul dintre cei mai cunoscuţi, mai bine vînduţi şi mai influenţi scriitori francezi. Îşi semnează cărţile şi e cunoscut în întreaga lume cu numele de Michel Houellebecq. Numele de la naştere este însă altul: Michel Thomas.

2.În 2012 a fost superstarul invitat la tîrgul de carte ţinut în acel an, în vară. Aici puteţi vedea imagini de la ieşirea publică a marelui scriitor francez:

3.Joi, 8 ianuarie, imediat după începutul crizei declanşate de teroriştii musulmani în Franţa, Michel Houellebecq a anunţat că renunţă la promovarea celui mai recent roman al său, “Soumission”, un text cu accente critice ample la adresa Islamului. De altfel, Michel Houellebecq este arhicunoscut pentru poziţiile sale acide – argumentate şi extrem de corozive – la adresa islamului şi a fundamentalismelor care se nutresc dintr-o religie pe care marele scriitor francez o consideră extrem de problematică. Michel Houellebecq a fost, în repetate rînduri, ţintă ameninţărilor – inclusiv a celor mai radicale – din partea unor reprezentanţi ai acestor mişcări extremiste, iar în contextul atentatelor din Franţa din ultimele zile, s-a discutat inclusiv despre necesitatea de a-I fi acordată protecţie specială de către poliţia franceză. Bernard Maris, unul dintre cei asasinaţi cu sînge rece în urmă cu cîteva zile în cadrul atacului de la Charlie Hebdo, i-a şi dedicat, în 2014, o carte lui Michel Houellebecq.

4.Matei Vişniec, rfi.ro, despre ultimul roman al lui Michel Houellebecq: “Diverse publicaţii consideră deja „Soumission” drept un roman de „anticipaţie politică” pentru că acţiunea este plasată în anul 2022 într-o Franţă în care un partid musulman reuşeşte să cîştige alegerile prezidenţiale şi să trimită deci un musulman „moderat” la Palatul Elysée. Michel Houellebecq introduce în acest roman de ficţiune nume binecunoscute în peisajul politic francez. El îşi imagnează, mai precis, că în 2022 francezii au de ales, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, între lidera extremei drepte, Marine Le Pen, şi liderul unui formaţiuni numită Partidul fraternităţii musulmane. Al doilea este cel care se impune, şi care declanşează islamizarea societăţii franceze. Pe acest fundal istoric, personajul principal este un profesor universitar de 44 de ani care trece la islam din reflex de „supunere”, pentru a-şi prezerva liniştea şi cariera. Romanul este în orice caz de natură să intrige, să producă polemici, să incite la dezbatere şi probabil să irite într-un context în care unda de şoc a revoluţiilor, a crizelor şi a ofensivei integrismului din lumea arabo-musulmană are puternice rezonanţe în Franţa. Cu atît mai mult cît cît, după cum spun experţii, Franţa este ţara în care trăieşte cea mai mare comunitate musulmană şi cea mai mare comunitate evreiască din Europa. Iar atunci cînd un cotidian precum Libération acordă şase pagini, începînd cu prima, apariţiei unui roman, cu siguranţă că acesta vehiculează ceva de natură să zguduie edificiul gîndirii politice corecte.” (sursa: http://www.rfi.ro/special-paris-54731-michel-houellebecq-imagineaza-noul-roman-islamizarea-frantei-2022 )

5.“Nu există un subiect mai frecvent decât iubirea, în istorisirile de viaţă ale oamenilor, ca şi în corpusul literar rămas de la ei… de asemeni, niciun subiect nu e atât de discutat, atât de controversat, mai ales în perioada finală a istoriei umane, când fluctuaţiile ciclotimice privind credinţa în iubire au devenit constante şi excesive. Pe scurt, niciun subiect nu pare să-i fi preocupat mai mult pe oameni.” (“Posibilitatea unei insule”)

6.Editura Nemira inţial şi, ulterior, mai ales editura Polirom sînt casele de editură care au publicat o parte din opera scriitorului francez în limba română. Din opera lui Michel Houellebecq, la Editura Polirom au aparut: Extinderea domeniului luptei (1994; Polirom, 2006), Particulele elementare (1998; Polirom, 2006, 2012), Platforma(2001; Polirom, 2003, 2011), Inamici publici (2008; Polirom, 2009), in colaborare cu Bernard‑Henry Levy, Harta si teritoriul(2010; Polirom, 2011, 2013). Detalii despre fiecare dintre aceste titluri, aici: http://www.polirom.ro/catalog/autori/houellebecq-michel/

7.” Există lucruri pe care le putem face şi altele care par prea dificile. Puţin câte puţin, totul devine prea dificil; la asta se rezumă viaţa.”

8.Site cu informaţii aduse la zi despre  Michel Houellebecq:  http://www.houellebecq.info/

9.Michel Houellebecq a avut o relaţie extrem de problematică şi dură cu părinţii săi, în special cu mama sa. Aceasta din urmă, de altfel, a publicat la 83 de ani, în 2008, o carte – “Inocentul” în care încearcă să explice natura relaţiei pe care a avut-o cu cel căruia i-a dat viaţă. După acest volum, presa i-a acordat titlul de “cea mai rea mamă”. Mai multe pasaje din acest volum sînt, în raport cu ideea de decenţă şi normalitate, şocante.

10.” Nu cred că un scriitor se gîndeşte obligatoriu la celebritate. Configuraţia tipică a unui scriitor e aceea a unui individ care nu vrea să practice o meserie sau alta, ci să trăiască din scrisul său. Se gîndeşte mai degrabă să vîndă cît mai mult, nu să devină celebru. Eu la asta m-am gîndit cînd am început să scriu. Dar da, mă descurc cu celebritatea.” – citatul este dintr-un interviu pe care scriitorul francez l-a acordat publicaţiei “Observator cultural”, în urmă cu doi ani, cînd a venit în România. Sursa: http://www.observatorcultural.ro/Ma-descurc-cu-celebritatea*articleID_27091-articles_details.html

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *