Calmul canadian

Am citit cu interes acum câţiva ani pe Internet un text postat de o studentă de 19 ani despre frustrările unui călător în autobuzele bucureştene. Avea similitudini cu situaţia din Bucureştii anilor 80. Comentariile erau diverse: unii cititori au afirmat că aşa sunt Românii, mai temperamentali, alţii au acuzat textul prea critic, în sfârşit câţiva au lăudat-o pe autoare pentru curajul de a-şi exprima părerile.

Comentariile cititorilor mi-au adus aminte de nedumeririle mele la venirea în Canada. Nu puteam înţelege cum puteau Canadienii fi calmi şi zâmbitori chiar în situaţii neplăcute. Aveam, pe atunci, continua spaimă a nerezolvǎrii micilor probleme, prezente peste tot pe lume. Mi-au trebuit mulţi ani ca să mă debarasez de starea de angoasă, de care Canadienii cu care aveam de-a face se mirau. Eu însă, venită dintr-o ţară în care sistemul nu-ţi oferea certitudinea rezolvării lucrurilor, nu mă puteam obişnui cu cel nou şi civilizat. Mi-aduc aminte că o dată avusesem nevoie să scot de la bancă un document şi nu aveam cheia seifului la mine. Eram disperată, mi-era teamă că voi pierde termenul de predare a documentul. Dar funcţionara de la ghişeu mi-a zâmbit înţelegător (asta deja era mare lucru) şi, după ce m-a legitimat şi luat câteva semnături, mi-a deschis ea însăşi seiful cu pricina.

Cu timpul mi-am dat seama că siguranţa rezolvării problemelor din societatea canadiană conferă oamenilor calm. E normal să fie aşa. Merg, de exemplu, să-mi cumpăr o husă pentru pat. Aleg o culoare, vin acasă, dar constat că alegerea mea nu se potriveşte cu mobila sau covoarele. Sunt calmă, pentru că am posibilitatea să schimb marfa. Dacă nu aş fi avut-o, în final, ar fi trebuit să accept nepotrivirea de culori, cumpărarea unei huse de pat nefiind o achiziţie curentă! Sau, un alt exemplu: mă duc să-mi prelungesc permisul de conducere. E foarte mare aglomeraţie, dar lumea aşteaptă liniştită, pentru că există o ordine: când intri iei un număr şi apoi aştepţi să fii strigat. Nu există nici un fel de abatere de la regulă, iar funcţionarii sunt amabili şi zâmbitori pentru că şi ei, la rândul lor, trăiesc într-un climat de siguranţă.

Nu acelaşi lucru mi s-a întâmplat la Bucureşti, cu nişte ani în urmǎ, când am fost la poştă pentru a-mi expedia nişte cărţi în Canada. Era o coadă dezordonată, oamenii nervoşi completau formulare, funcţionarii (puţini la număr) nu făceau faţă mulţimii şi erau vizibil stresaţi, fiind solicitaţi de nişte directori din spatele ghişeelor să lucreze la altceva decât la servirea clienţilor. Nimeni nu era mulţumit.

Ceva asemănător mi s-a întâmplat într-o dimineaţă la Consulatul României din Toronto, de unde aveam nevoie de o procură. Am luat un număr şi am aşteptat. Din cauza că funcţionarii -puţini la numǎr- erau asaltaţi de probleme, era imposibil că treaba să meargă repede, drept care publicul era nervos. Pe de altă parte, din când în când venea câte cineva care nu lua număr şi trecea peste rând pretinzând că are numai o întrebare, care apoi se prelungea cu o alta şi cu o alta. Bietul funcţionar dorea să-l servească pe cel în cauză, dar, la un moment dat, trebuia să fie ferm cu “intrusul”.  Era o situaţie tipică de insecuritate de ambele părţi ale ghişeului, în care nu oamenii erau de vină, ci sistemul în care erau puşi să funcţioneze.

Revenind la autobuzele din România, probabil că fenomenele de violenţă socială nu s-ar mai fi manifestat dacă orarul de trecere al autobuzelor ar fi fost afişat în staţii şi mai ales respectat, aşa cum este în toate marile capitale ale lumii.

Şi totuşi, deşi de peste 30 de ani în Canada, nu m-am obişnuit complet cu buna organizare, drept care nu de mult, ajunsă la miezul nopţii în micul aeroport al orăşelului din vest Medicine Hat, m-am panicat, neştiind dacă voi găsi taxi la acea oră târzie. Dar o funcţionară a sunat la compania de taxiuri şi în zece minute am fost servită. N-ar fi trebuit să ştiu deja că în Canada calmul nu e un atribut al omului, ci o consecinţă a bunei organizări a societăţii?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *