Simon Sebag Montefiore, „Stalin -Curtea ţarului roşu” (fragment 2)

Stalin era ocupat cu flirturile lui. Deşi Nadia stătea în faţa sa, el flirta fără ruşine cu „frumoasa” soţie a lui Aleksandr Egorov, un comandant al Armatei Roşii alături de care luptase în războiul cu Polonia din 1920. Galina Egorova, născută Zekrovskaia, în vîrstă de 34 de ani, era o actriţă de film uşuratică, o brunetă „drăguţă, interesantă şi fermecătoare”, bine cunoscută pentru aventurile sale amoroase şi rochiile îndrăzneţe. Printre matroanele acelea bolşevice şleampete, Egorova trebuie să fi arătat ca un păun printre găini căci, aşa cum a recunoscut chiar ea cînd a fost întrebată mai tîrziu, ea trăia într o lume a „anturajelor strălucitoare, a hainelor la modă… a flirtului, dansului şi distracţiei”. Stilul lui Stalin de a flirta alterna între cavalerismul georgian tradiţional şi, atunci cînd era beat, bădărănie puerilă. De data aceasta, cea din urmă a triumfat. Stalin întotdeauna îi amuza pe copii aruncînd biscuiţi, coji de portocale şi bucăţi de pîine în farfuriile cu îngheţată sau ceştile cu ceai. Cu actriţa a flirtat în acelaşi mod, aruncînd în ea cu cocoloaşe de pîine. Flirtul său cu Egorova a făcut o pe Nadia să îşi iasă din fire de gelozie: nu putea tolera aşa ceva.

Stalin-Curtea tarului rosu-Historia-a

Stalin nu umbla după fuste: el era căsătorit cu bolşevismul şi dedicat emoţional propriei drame în lupta pentru cauza revoluţiei. Orice emoţii personale erau simple bagatele în comparaţie cu îmbunătăţirea omenirii prin marxism leninism. Însă, chiar dacă nu erau o prioritate pentru el, chiar dacă era distrus emoţional, nu era lipsit de interes faţă de femei – iar femeile erau în mod clar atrase de el, chiar „înamorate”, după spusele lui Molotov. Cineva din anturajul său a afirmat ulterior că Stalin se plîngea că femeile din familia Alliluev „nu îl lăsau în pace” deoarece „toate voiau să se culce cu el”. Exista aici un sîmbure de adevăr.

Simon Sebag Montefiore
Stalin
Curtea ţarului roşu
Traducere de Cătălin Drăcşineanu
Polirom, 2014

Indiferent dacă erau soţiile unor tovarăşi, cunoştinţe sau slujnice, femeile roiau în jurul lui ca nişte albine îndrăgostite. Arhivele sale nou deschise publicului ne dezvăluie că era bombardat de scrisori din partea admiratoarelor, foarte asemănătoare cu cele primite de vedetele pop din zilele noastre. „Dragă tovarăşe Stalin… Te am văzut în vis… Sper să obţin o audienţă…”, scrie o profesoară din provincie, adăugînd plină de speranţă, ca o fană înrăită: „Pun în plic fotografia mea…”. Stalin i a replicat jucăuş, chiar dacă răspunsul a fost negativ: „Tovarăşă Necunoscută! Te rog să mă crezi că nu am nicio dorinţă de a te dezamăgi şi că respect scrisoarea dumitale, dar trebuie să mărturisesc că nu am niciun moment liber (nu am timp!) să îţi satisfac dorinţa. Îţi doresc toate cele bune. I. Stalin. P.S.: Îţi trimit înapoi scrisoarea şi fotografia”. Dar uneori trebuie să îi fi spus lui Poskrebîşev că i ar face plăcere să îşi întîlnească admiratoarele. Aşa s a întîmplat, probabil, în povestea cu Ekaterina Mikulina, o fată atrăgătoare, ambiţioasă de 23 de ani ce a scris un tratat, Întrecerea socialistă a oamenilor muncii, pe care i l a trimis lui Stalin, recunoscînd că e plin de greşeli şi cerîndu i ajutorul. El a invitat o să îi facă o vizită pe data de 10 mai 1929. I a plăcut de ea şi se spune că a rămas peste noapte la vilă, în absenţa Nadiei*. Nu a cîştigat niciun beneficiu din această scurtă aventură în afara onoarei de a avea o prefaţă scrisă de Stalin.

Cu siguranţă, Nadia, care îl cunoştea cel mai bine, bănuia că are aventuri şi avea toate motivele să creadă asta. Garda sa de corp, Vlasik, i a confirmat fiicei sale că Stalin era atît de asaltat de oferte, încît nu putea să reziste tuturor: „Era şi el bărbat, la urma urmelor”, comportîndu se cu senzualitatea princiară a unui soţ georgian tradiţional. Gelozia Nadiei era uneori maniacală, alteori indulgentă: în scrisorile sale, îl tachina cu afecţiune, făcînd aluzie la admiratoarele sale, de parcă ar fi fost mîndră că este căsătorită cu aşa un bărbat grozav. Dar la teatru tocmai stricase o seară făcînd o criză atunci cînd el a flirtat cu o balerină. Şi mai recent, era o coafeză la Kremlin cu care Stalin flirta pe faţă. Dacă ar fi făcut o simplă vizită la frizerie la fel ca şi ceilalţi lideri, nu s ar mai fi făcut atîta caz de această anonimă. Totuşi, Molotov îşi amintea de coafeză şi după 50 de ani.

Stalin avusese destule aventuri şi în interiorul Partidului. Relaţiile sale erau la fel de scurte ca şi perioadele lui de exil. Cele mai multe iubite erau tovarăşe revoluţionare sau soţiile tovarăşilor. Molotov era impresionat de „succesul” lui Stalin la femei: atunci cînd, chiar înainte de Revoluţie, Stalin i a suflat o prietenă pe nume Marusia lui Molotov, acesta din urmă a pus o pe seama „ochilor săi căprui, frumoşi”, deşi faptul că i a furat o fată acestui om plictisitor nu prea îl califică pe Stalin pentru statutul de casanova. Kaganovici a confirmat că Stalin a avut aventuri cu mai multe tovarăşe, inclusiv cu „plinuţa, drăguţa” Liudmila Stal**. O sursă menţionează o aventură mai veche cu prietena Nadiei, Dora Hazan.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *