Cum arată înţelepciunea – Jurnal ilustrat 74

Din două baloane de cauciuc transparent, cumpărate din mâna conducătoare  de aştri multicolori a vânzătorului de băşici, unul a crăpat. Evenimentul s-a petrecut pe neaşteptate, ca la toate lucrurile umflate şi trecătoare.

jurnal-74-1

A pocnit odată, şi copiii şi-au întors capul, cu impresia că cineva a „mâncat“ o palmă. De sus, cobora o sfoară fără suflet, cu o zdreanţă de cauciuc spânzurată de ea.

jurnal-74-2

[…]Lacrimile tale vin dintr-un punct al iluziei care va izvorî de-aici’nainte totdeauna. E un simplu început şi fii mulţumit că, murind, balonul a pocnit. Se mai găseau în inima lui o voce şi un entuziasm.

jurnal-74-3

[…]Totul stă, ştiu, în durata celor câteva ore, a celor câteva zile şi în bucuria de-a te fi putut folosi de ele. Aci, n-aş avea ce răspunde. Experienţa, de existenţa căreia o să afli atunci când nu vei mai avea ce face cu ea, recomandă răbdarea, exact pentru timpul desumflării şi pocnirii baloanelor colorate.

jurnal-74-4

Îţi vine cumplit de greu să asimilezi această idee, dar ea se cheamă înţelepciune, tot un balon, care crapă mult mai des decât baloanele de gumă.

jurnal-74-5

(Balonul spart, în Tudor Arghezi, Cartea cu jucării, Ilustraţii de Lucia Bălăcescu-Demetriad, Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 1943)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *