Separarea gemenilor siamezi: un act remarcabil în istoria medicală a Zimbabwe

După o procedură dificilă ce a durat nu mai puţin de opt ore, gemenii siamezi născuţi în aprilie 2014 în Murehwa, Zimbabwe, au fost separaţi cu succes. Este prima operaţie de mare amploare finalizată cu o izbândă în Zimbabwe şi reprezintă fără doar şi poate un progres substanţial în istoria medicală a acestei ţări.
Născuţi pe 22 aprilie 2014, cei doi băieţi, Kupakwashe şi Tapiwanashe au fost uniţi de la partea inferioară a bustului până la abdomenul superior, împărţind un singur ficat. Acest organ a reprezentat cea mai delicată parte a operaţiei.
Cazurile de gemeni siamezi sunt extrem de rare, cu o frecvenţă între 1 la 50.000 de naşteri şi până la 1 la 200.000 de naşteri în lume. Cu o rată de supravieţuire de aproximativ 1 la 4 cazuri, succesul operaţiei finalizate săptămâna trecută în Spitalul De Copii Harare este admirabil.
Echipa compusă în întregime din profesionişti din autohtoni nu a obţinut niciun ajutor de la medici din afara ţării, astfel că reuşita se datorează unei bune gestionări a situaţiei şi a unei conlucrări de excepţie între membrii echipei.
Gemenii au fost separaţi marţea trecută şi sunt în continuare ţinuţi sub supraveghere, însă starea lor se îmbunătăţeşte vizibil.
Conform Ministrului Adjunct Dr. Paul Chimezda, această procedură reprezintă o atestare a calităţii şi a profesionalismului medicilor din ţară, precum şi a redresării rapide a sistemului medical din Zimbabwe.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *