Cum poţi deveni cetăţean al republicii universale a hoţilor

Aflu cu uimire, că după ce a efectuat ceva mai mult de 200 de zile de închisoare şi a aflat că procurorii cer încă un an suplimentar de stat după gratii, fostul premier Adrian Năstase şi-a manifestat dorinţa de a renunţa la cetăţenia română! De ce? Ca să protesteze contra a ceea ce el numeşte abuzurile justiţiei contra sa, nerespectarea drepturilor fundamentale etc. E clar că fostul premier se auto-victimizează şi digeră extrem de greu ideea că a ajuns să ispăşească pentru faptele de corupţie pe care le-a săvârşit. Şi că riscă un an suplimentar de stat după gratii, la cererea DNA, „un fel de moarte civilă” dupa cum a spus avocatul său. Încurcătura a rezultat, spune avocatul, din aplicarea noului cod penal deşi Năstase primise condamnarea pe vechiul cod. Aşadar o chichiţă juridică, una care nu poate ascunde fondul problemei. Nu constat la acest domn nici un fel de pocăinţă, nici o minimă recunoaştere a vinovăţiei şi o dorinţă de a ispăşi pedeapsa şi a se pregăti să iasă alt om din puşcărie, unul mai corect şi mai demn.
Nu, nimic din toate acestea. Stimabilul domn doreşte nici mai mult nici mai puţin să renunţe la cetăţenia ţării pe care a păstorit-o ca premier şi pe care a visat să o dirijeze din postura de preşedinte. Adică să „divorţeze” amiabil de statul în care s-a afirmat întîi ca jurist, cercetător, profesor universitar, apoi politician într-un partid care teoretic apără interesele celor ce muncesc onest, mai ales la stat. Câtă vreme i-a mers bine şi a fost lăsat să guverneze şi să facă afaceri gen Zambaccian, „Trofeul calităţii” şi „mătuşa Tamara”, care l-au umplut pe el şi familia sa de bani, case, colecţii de artă, ţara a fost minunată şi a iubit-o din toata inima sa. Când s-a văzut după gratii, brusc a realizat că ţara asta populată majoritar de adversari ai săi (judecători „nedrepţi”, politicienii din tabăra opusă dar şi inşi „nerecunoscători” din propriu partid) e ingrată şi merită tot dispreţul său. Odată ce nu mai e o vacă bună de muls poate să crape, să dispară, să fie absorbită de Uniunea Eurasiatică a lui Putin, sau să se scufunde între plăcile tectonice dacă va veni un cutremur catastrofal. Cam aşa imi închipui că gândeşte cel care visează să renunţe la cetăţenie şi să uite de ţara în ale cărei închisori ar trebui, teoretic, să devină un om mai bun, să fie recâştigat de către societate.
Dreptul penal modern nu mai pune accentul pe pedepsirea răufăcătorului într-un mod care să îl anihileze, astfel ca societatea să scape de el, ci pe corectarea şi reeducarea acestuia. În schimb, Adrian Năstase se pare că îşi propune să îl convingă şi pe fratele său, pe tată, să renunţe şi ei la cetăţenia română. OK, să zicem că ar face acest lucru, deşi legea din câte înţeleg lui nu îi permite, fiind în puşcărie. Dar ce fel de cetăţenie ar primi distinsul fost domn profesor de drept internaţional şi fost avocat? Adică om care trăieşte din aplicarea legii şi se presupune că e un apărător generos al acesteia. Ce ar deveni el? Ungur, bulgar, albanez? Sau simplu cetăţean european fără nicio cetăţenie a vreunui stat membru? Evident că acest lucru nu pare posibil. Eu îi propun altceva: să ceară cetăţenia RUH (Republica Universală a Hoţilor). Acolo va fi bine primit, respectat, îi va putea învăţa şi pe alţii cum să procedeze ca să amâne cât mai mult momentul în care justiţia le dă de urmă. În RUH va regăsi fel de fel de politicieni condamnaţi pentru corupţie (gen Fenechiu, Ruşanu), doctori, avocaţi, administratori care au jefuit banul public, manageri de echipe de fotbal extrem de arghirofili (verii Becali, Borcea, Copos, Neţoiu etc). Oameni care îl vor înţelege şi îl vor respecta pentru „dexterităţile” lui infracţionale ieşite din comun. Va fi bolnav? No problem, va fi bine îngrijit de doctorii Spitalului de arşi din capitală, cei arestaţi pentru că efectuau operaţii estetice pe banii statului, în frunte cu ultra-cinstitul lor manager Vitalie Stan. Dacă vor fi condamnaţi, aşa cum ar fi normal, îi rog să renunţe şi ei la cetăţenia română pentru cea a RUH. La fel să procedeze şi onorabilul Radu Frâncu, fostul director de la Eximbank, cel care si-a falsificat diploma de studii superioare si a cheltuit sume exorbitante ca să plimbe dive autohtone cu buzele pline de botox pe diverse meridiane pe banii noştri. În felul acesta dl Năstase va avea şi un bancher la dispoziţie, ba chiar şi o dansatoare din buric. Va dori un duhovnic? Îl va avea la dispoziţie pe cuviosul ex-părinte Ion Adrian Alexandrescu, fost paroh in Chitila, condamnat definitiv pentru trafic de influenţă. Presupun că va găsi uşor şi un IT-ist care să îi întreţină blogul, cel de pe care dă zilnic lecţii de moralitate societăţii şi politicienilor aflaţi (încă) în libertate.
Dacă toţi bandiţii din ţara asta renunţă în bloc şi deodată la cetăţenia română sunt sigur ca vom simţi dintr-odată un aer mai curat şi mai respirabil, în sensul că o să dispară amprenta sulfuroasă inconfundabilă (amestec de iz de brânză Camembert şi de ciorapi asudaţi) pe care o resimţim când ne întâlnim în spaţiul public de feluritele specii de bandiţi, de „homo infractionalis”. Mai rămâne să ridicăm un gard etanş, înalt de zeci de metri şi gros de minim 2 metri, care să separe definitiv RUH de România şi de restul Uniunii Europene. Fără paşapoarte şi fără vize, fără puncte de trecere a frontierei. Să le dorim tot binele din lume şi să îi lăsăm să fiarbă în suc propriu! Amin!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *