HER – inteligenta artificiala in rol romantic

O declaratie de dragoste aproape perfecta, un amalgam de emotii nevatamate de cuvinte pe care personajul lui Joaquin Phoenix le…dicteaza unui computer in calitate de angajat la BeautifulHandwrittenLetters.com. Falsitatea este noua sinceritate. Astfel incepe filmul lui Spike Jones, HER, – o juxtapunere de paradoxuri, osciland intre extreme :apropiere si departare, interactiune si alienare completa, speranta si dezamagire, universuri traditionale si futuriste.

HER este un upgrade al povestii clasice romantice la un viitor nu foarte in departat, in care boy meets girl operating system. Spike Jones a declarat in numeroase interviuri ca este vorba atat despre natura relatiilor individuale, cat si despre tendinta de a ne baza mai mult pe tehnologie decat pe oamenii din jurul nostru. Vulnerabil, singuratic, melancolic, Theodore este un erou care a slabit toate legaturile emotionale din cauza divortului intentat de fosta sotie, dar pe care incepe sa le refaca in momentul in care o cumpara cunoaste pe Samantha, un nou sistem de operare, prezentat si vandut ca avand constiinta proprie.

Dupa lansarea noului iPhone cu Siri integrat, Saturday Night Live sau The Big Bang Theory au inclus sketch-uri sau episoade in care unul dintre personajele masculine se indragostea de vocea computerizata. HER, desi la baza un gag conceptual, este mai degraba o poveste romantica extrem de sincera, dar prezentata convingator si in termeni cat se poate de realisti, avand in substrat si o avertizare subtila. Relatia intensa incepe treptat – Samantha este de incredere, are excelente abilitati organizatorice, face glume bune si, asa cum au observat majoritatea criticilor barbati, nici nu se plange sau nu cere nimic in schimb. Samantha are o putere de invatare exponentiala, asa ca in scurt timp asimileaza nu numai cunostinte, ci si emotii. In urma unei interactiuni nocturne, ea ii marturiseste lui Theodore ca a descoperit abilitatea de a dori. Astfel, relatia neconventionala incepe sa parcurga toate nivelurile ale uneia obisnuite, iar momentele in care limitarile si obstacolele intervin sunt tratate cu aceeasi seriozitate ca si cele din viata reala.

In acest detaliu rezida farmecul filmului HER: este atat de sincer si emotionant in felul in care abordeaza tema singuratatii si a descoperirilor emotionale, incat aceste limitari si obstacole raman in plan secund. Dezbaterea legata de rolul tehnologiei si felul in care ea creeaza sau depaseste distante este prezenta, insa rolul principal apartine calatoriei emotionale pe care Theodore o parcurge. O relatie imposibila a fost dintotdeauna subiectul celor mai reusite povesti de dragoste pentru ca evolutia personajului este cea care conteaza. Prezenta Samanthei devine palpabila si datorita faptului ca este interpretata de Scarlett Johansson, dar si prin empatia extraordinara pe care o afiseaza.

Extremele sunt puternice in HER: cei doi sunt atat de aproape, dar ii desparte o distanta insurmontabila, totul este familiar, dar in acelasi timp nou si nemaivazut pentru spectator; viitorul infatisat este pe de o parte eco, verde, dar in acelasi timp dominat de tehnologie – graitoare este secventa in care Theodore merge cu Samantha la plaja: la dus, prin geamul trenului, observa dealuri verzi, iar la intoarcere santiere in constructii; desi se folosesc numai mijloace de transport in comun, cei din jurul lui Theodore se izoleaza fiecare in sine lui – mare parte din viata celor din film se desfasoara in imaginatia lor, pe computer, sau pe telefon. Spike Jones nu insista asupra acestor detalii, insa cele cateva cadre in care se pot observa si alti trecatori, care asemenea lui Theodore sunt conectati la OS-urile lor, contextualizeaza povestea principala.

Felul in care HER a fost imaginat si filmat are rolul de a te atrage in universul lui Theodore. Filmat in Los Angeles, si districtul Pudong din Shanghai, ar fi putut fi rece si distant, insa textura colorata, pastelata, luminoasa, asemanatoare unui vis melancolic, devine tactila, te atrage, te convinge si ajuta la imersiunea intr-o poveste care desi pare improbabila, devine extrem de plauzibila.

Samantha este fata visurilor lui Theodore pentru ca ii ghideaza calatoria in teritorii emotionale semnificative, pe care pana atunci el refuza sa le exploreze. HER nu numai ca atrage datorita acestei povesti romantice, dar si pentru ca exploreaza o serie de paradoxuri ale prezentului, in care dorinta si tentativa de a fi permanent conectati devine confuza din cauza rolului pe care il atribuim tehnologiei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *