Spațiu fără prejudecăți: Sally Ride

Name: Sally Kristen Ride
Born: 26-May-1951
Birthplace: Encino, CA
Died: 23-Jul-2012
Location of death: San Diego, CA
Cause of death: Cancer – Pancreatic
Gender: Female
Race or Ethnicity: White
Sexual orientation: Lesbian
Occupation: Astronaut
Nationality: United States
sally-lapunkt

Sally Ride a fost unul din acei copii teribili ai Americii, o adevărată „spărgătoare” involuntară de prejudecăți (spun involuntară pentru că nu i-a păsat de fapt niciodată de recordurile care au urmărit-o în viață… primul astronaut femeie, primul astronaut gay femeie…). În copilărie și-a dorit să fie jucătoare profesionistă de tenis și chiar a ajuns să fie înregistrată în circuitele de juniori (mult mai târziu, pe 20 mai 2013, la John F. Kennedy Center for the Performing Arts avea loc o festivitate-tribut dedicată acestui mit național american; tot atunci, cu foarte multă emoție în glas, a vorbit despre cea care a fost Sally Ride și Billie Jean King, legendă a tenisului american, câștigătoare a 39 de titluri de Grand Slam la simplu, dublu și dublu-mixt). Informația nu face decât să vorbească despre faptul că, la modul cel mai serios, Sally Ride ar fi putut ajunge absolut orice. Înzestrată cu o tenacitate neobișnuită, această superbă polymath a mers la Stanford University unde a obținut, consecutiv, 4 diplome: licență în limbă și literatură engleză, licență în fizică, master și doctorat în fizică.

Parcursul academic avea să dea de gol viitoarea sa carieră de astronaut. Intră așadar în „trupele de astronauți” în anul 1978, într-o echipă de doar 35 de persoane selectată din 8.000 de candidați (bărbați și femei). Un an mai târziu își încheie programul de specializare pe misiune aerospațială iar pe data de 18 iunie 1983 devine prima femeie astronaut care să orbiteze Pământul pe o rachetă Challenger (STS 41-G). În 1984 purcede într-un al doilea zbor pe Challenger iar mai târziu, după alți câțiva ani, este numită în echipa de experți chemată să investigheze explozia Challenger-ului din 1986 (se afla în antrenament pentru -deja- o a treia misiune la data la care s-a produs nefericitul incident, soldat cu decesul tuturor astronauților de la bord).
sally-lapunkt-3
Abia în 1987 se retrage din echipele NASA (cu un record de peste 343 de ore de zbor spațial) și alege să predea la Stanford University (ca science fellow la Center for International Security and Arms Control). Cariera ei a fost în întregime dedicată promovării științei și educației pe toate palierele de vârstă (după Stanford, Sally a predat fizică și la University of California – San Diego și tot ea a condus celebra instituție California Space Institute). În anul 2001, Sally Ride a fondat Sally Ride Science, un fel de companie care-și propunea să dezvolte și implementeze experiențe științifice amuzante pentru cei mai tineri. Tot ea, esență paradoxală, ludică dar serioasă, a scris mai multe cărți pe tema spațiului (To Space and Back, Voyager: An Adventure to the Edge of the Solar System), dintre care și unele pentru copii (The Third Planet: Exploring the Earth from Space). S-a stins foarte pământean, pe 23 iulie 2012, în urma unui cancer pancreatic.

Dacă statutul ei de prima femeie în spațiu n-a fost niciodată un secret, în schimb, viața ei privată a rămas cât se poate de „încapsulată”. Și doar necrologul remis de Sally Ride Science a făcut pentru prima oară mențiunea „Tam O’Shaughnessy” ca parteneră de viață a lui Sally pentru mai bine de 27 de ani. Nu a urmat vreun scandal, sau vreo tentativă de rescriere murdară a fabuloasei sale cariere științifice (cum poate ar fi de așteptat pe alte meleaguri), ci doar câteva articole decente care se întrebau de ce totuși Sally nu „ieșise din dulap” în timpul vieții. Într-una din aceste intervenții, Bear, sora lui Sally, încearcă o explicație pentru discreția dusă la limită a astronautei: „In her inherent Norwegian reticence — in this and so many aspects of her personal life (wrestling with pancreatic cancer, for example) — she just didn’t talk much (see Norwegian comment, and add to that the typical tight-lipped scientist thing)”. Deci Bear Ride, ea însăși un preot prezbiterian gay, arestată alături de partenera ei în urma mai multor proteste publice pro-LGBT…
La evenimentul din 20 mai 2013 găzduit de Kennedy Center (Washington) am observat ce tsunami de simpatie a putut lăsa în urmă viața astronautului Sally Ride. Printre numele care au ținut s-o omagieze pe „fetița teribilă” a NASA s-au aflat, într-o enumerare stocastică: Billie King Jean (menționată), Condoleezza Rice (intervenție video/ înregistrată), Maria Shriver (celebră jurnalistă și autoare extrem de premiată, la un moment dat prima doamnă a Californiei ca soție a guvernatorului Arnold Schwarzenegger, dar și nepoată de unchi a lui John F. Kennedy), Patti Austin (faimoasă cântăreață de R&B, jazz etc.), Damian Kulash (vocal și chitarist la OK Go), Leland D. Melvin (administrator pentru educație la NASA), Charles F. Bolden Jr. (general-maior, fost astronaut în 4 misiuni aerospațiale, 34 de ani de activitate în celebrele Marines, participant la războiul din Vietnam, hiper decorat, primul director de culoare al NASA) sau Barbara A. Mikulski (senator al Statelor Unite, aflată la al V-lea mandat, practic cea mai longevivă femeie din istoria Congresului american).
sally-lapunkt-2

Sally Ride a țintit mereu către stele. Cu siguranță nu cele din steagul american… poate doar cele din destinul fiecăruia… se pare că i-a ieșit. Închei cu versurile ei preferate din Mary Oliver – The Summer Day:

Who made the world?
Who made the swan, and the black bear?
Who made the grasshopper?
This grasshopper, I mean-
the one who has flung herself out of the grass,
the one who is eating sugar out of my hand,
who is moving her jaws back and forth instead of up and down-
who is gazing around with her enormous and complicated eyes.
Now she lifts her pale forearms and thoroughly washes her face.
Now she snaps her wings open, and floats away.
I don’t know exactly what a prayer is.
I do know how to pay attention, how to fall down
into the grass, how to kneel down in the grass,
how to be idle and blessed, how to stroll through the fields,
which is what I have been doing all day.
Tell me, what else should I have done?
Doesn’t everything die at last, and too soon?
Tell me, what is it you plan to do
with your one wild and precious life?

2 Comentarii

  1. Dear Marius Stan,

    I would like to receive an English translation of your article; Google’s translation is not good. I was Sally’s life partner and am interested in what your wrote about the Tribute I planned and organized. I love the title of your article!! Bravo!!!

    Warm regards,

    Tam

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *