Despre Andrei Muraru, şeful de la IICCMER

Am primit un comunicat de la Sindicatul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România (IICCR). Il publicăm mai jos! Situaţia tensionată de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (ICCMER) a mai fost reflectată în articole publicate în LaPunkt.ro. Acest experiment instituţional, unde unul dintre obiective este „administrarea şi analizarea, de o manieră riguroasă şi ştiinţifică, a memoriei regimului comunist din România, precum şi a consecinţelor acestuia” se pare că devine pe zi ce trece tot una cu obiectul studiat.

SINDICATUL INSTITUTUL DE INVESTIGARE A
CRIMELOR COMUNISMULUI ÎN ROMÂNIA
Sindicatul IICCR
Comunicat

Ieri, 12 iunie 2013, Sindicatul IICCR a organizat un protest paşnic la Clubul Ţăranului Român împotriva preşedintelui executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, domnul secretar de stat dr. Andrei Muraru. Protestul a fost determinat de gravele încălcări ale drepturilor şi intereselor salariaţilor din cadrul IICCMER, membri sau nemembri de Sindicat, de către domnul Andrei Muraru. Cea mai clară expresie a încălcării acestor drepturi şi principii este reprezentată de încercările repetate ale domnului Andrei Muraru de a desfiinţa Sindicatul IICCR, cerere respinsă în instanţă de către Judecătoria Sectorului 3, instanţa unde s-a judecat procesul (dosar 8866/301/2013, accesibil la următoarea adresă:
http://portal.just.ro/301/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000307154&id_inst=301.

Protestul a fost determinat şi de presiunile exercitate asupra membrilor Sindicatului IICCR. Prin măsuri abuzive şi birocratice, domnul Andrei Muraru a transformat IICCMER, o instituţie de cercetare şi de investigare a crimelor comunismului, într-un microcosm al comunismului, distrugând o instituţie perfect funcţională. Prin distrugerea programatică şi sistematică a Institutului, domnul Andrei Muraru a transformat Institutul într-un fief personal, într-o posibilă trambulină pentru aspiraţiile lui politice, îndepărtând astfel Institutul de la scopul pentru a fost înfiinţat: investigarea crimelor comunismului, cercetarea ştiinţifică a memoriei şi istoriei regimului şi partidului comunist din România, conservarea memoriei rezistenţei anticomuniste, prezentarea foştilor ofiţeri ai Securităţii şi Miliţiei publicului larg.

Domnul preşedinte executiv a refuzat, fără nicio bază legală, să acorde angajaţilor IICCMER drepturile ce sunt stabilite de Codul Muncii: concedii fără plată pentru continuarea studiilor de doctorat, concedii fără plată din motive personale etc., creând astfel toate elementele unei discriminări directe sau indirecte din motive de apartenenţă sindicală. De asemenea, a instituit în cadrul IICCMER mai multe comisii de cercetare disciplinară cu scopul de pedepsire a salariaţilor „recalcitranţi”, cei care s-au opus prin mijloace legale birocratizării excesive a Institutului, precum şi măsurilor represive şi nelegale adoptate de domnul Andrei Muraru.

În ultimele luni, mai mulţi angajaţi ai Institutului, membri şi nemembri de sindicat, au demisionat în urma presiunilor exercitate de conducerea executivă a IICCMER.

Cu ajutorul legii, sindicatul IICCR a reuşit să supravieţuiască încercărilor repetate de desfiinţare şi îşi va continua misiunea. Sindicatul IICCR s-a constituit în 2009 în scopul apărării drepturilor şi intereselor angajaţilor din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România. În anul 2011, Sindicatul IICCR s-a transformat într-un sindicat al salariaţilor din instituţiile de cercetare şi cultură. Sindicatul are astăzi membri din mai multe instituţii de cercetare şi cultură din România. Principalele priorităţi ale sindicatului sunt apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale membrilor săi, dar şi ale celorlalţi salariaţi din instituţiile de cercetare şi de cultură care au nevoie de asistenţă în posibile încălcările ale drepturilor acestora de către angajator.

Preşedinte
Dumitru LĂCĂTUŞU

6 Comentarii

 1. Din tot efectivul IICCMER, inainte de plecarea unei parti din angajati, doar cam 10 % erau capabili si potriviti sa lucreze intr-o astfel de institutie. Restul nu aveau ce cauta acolo. Din cei care au mai ramas astazi acolo, doar vreo trei sau patru persoane sunt in legatura cu realitatea si cu obiectivele IICCMER. Restul, inclusiv intreaga conducere, inclusiv acest habotnic care semneaza, Lacatusu, pot pleca in concediu permanent. Sunt cu totii doar niste prefacuti interesati, niste persoane platite degeaba.

 2. 3 membri are sindicatul asta in institut, scrie in romania libera. e cam cusuta cu ata alba

  • Sindicatul IICCR says:

   Cateva precizari:

   Sindicatul IICCR este un sindicat de ramura, constituit in baza Legii 54/2003, si are membri si din alte institutii de cercetare sau care studiaza comunismul (INST, CNSAS, Academia Romana etc.), nu doar din cadrul IICCMER. La inceputul conflictului dintre angajati/Sindicat si conducerea executiva a IICCMER/domnul Andrei Muraru, Sindicatul IICCR avea 20 de membri in cadrul IICCMER. In urma presiunilor domnului Andrei Muraru, mai multi membri au fost „convinsi” sa se retraga, iar altii sa demisioneze din institut, pierzandu-si astfel calitatea de membru al Sindicatului IICCR. Ca urmare, numarul membrilor din cadrul IICCR a scazut considerabil. Insa, in cadrul IICCR exista mai multi de 3 membri, chiar domnul Andrei Muraru este membru al Sindicatului, dar nu beneficiaza de toate drepturile prevazute in statut. Domnul Muraru este inca membru al Sindicatului, deoarece nu a depus pana in prezent nicio cerere de retragere din sindicat. Domnul Andrei Muraru a demisionat doar din functia de secretar general al Sindicatului IICCR. Sindicatul IICCR va emite un punct de vedere pentru a corecta informatiile calomnioase ale domnului Andrei Muraru din Romania Libera.
   O intrebare: Solicitarea unei instante ca sindicatul IICCR sa fie desfiintat reprezinta obligatia legala a domnului Andrei Muraru? Domnul Andrei Muraru asa a declarat. Daca cititi cu atentie HG nr. 1372/2009 veti observa cu siguranta ca atributiile legale ale presedintelui executiv sunt cu totul altele. Cu siguranta, domnul Andrei Muraru nu este remunerat, destul de motivant din bugetul de stat, pentru a redacta cereri de desfiintare a Sindicatului IICCR.

   Dumitru Lacatusu,
   Presedinte al Sindicatului IICCR

 3. Este un dezastru pe linie ceea ce se intampla de cativa ani cu acel IICCMER. Dupa indepartarea fondatorului si a primului sau presedinte, istoricul Marius Oprea, institutul a decazut total. Actuala conducere nu este buna sa coordoneze nici macar curatenia intr-un minimarket. Oameni stersi, fara experienta, total inadecvati pentru misiunea acelui institut. Se asteapta din partea forurilor conducatoare o remediere a acestei penibile situatii.

 4. bacalbasaultras says:

  La ora actuala, cati angajati ai institutului sunt membrii ai acestui sindicat???

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *