Un cronicar ratat ( II )

Cea mai decoltată fotografie arăta o femeie în cada de baie, din care îi ieşeau umerii. Tănărului nu-i conveni să intre. Nu pierdu, în schimb, niciunul dintre magnificele filme franţuzeşti care tocmai învingeau vitregia timpurilor. Era momentul fast în care cinematografia franceză dispunea de tripleta Raimu-Harry Baur-Louis Jouvet, de o pleiadă de actori, între care Michel Simon, Albert Prejan şi un firav tănăr blond Jean Gabin. În filmele poliţiste, Pierre Fresnay nu avea rival şi cum să uiţi finalul din „Asasinul locuieşte la numărul 20” sau „Cine l-a ucis pe Moş Crăciun?”. Adolescentul, în fine desprostit, urmărea cu interes filmul „Bestia umană” unde carnala Simone Simon avea o „dezbatere” cu totul specială cu Jean Gabin, pe nişte traverse de cale ferată, ei doi…

După 23 august, în primul film american care a rulat pe ecrane, „Serenada din Valea Soarelui” produse cea mai izbutită versiune a celebrei bucăţi de jazz „In the Mood” a maiorului de aviaţie Glenn Miller, şef de orchestră ca profesionist, apoi decedat pe cîmpul de luptă.
Nu ştiu la ce vârstă ne-au părăsit Peter Lore, Edward Robinson, Franchot Tone, Douglas Fairbanks jr, Robert Zoung, Heddy Lamar, Lorette Zoung, Dorothy Lamour şi nici dac-au murit cu adevărat.

În casă, posedam un album Greta Garbo, preferata tatei, între coperţile căreia se afla o statuetă „de carton” – Marlene Dietrich nudă. Şi mai era o fotografie a lui Charles Boyer, preferatul mamei, cu această caracteristică: oriunde te-ai fi uitat, Boyer te privea drept în ochi şi nu oricum ci cu cei mai frumoşi ochi!

Ce mai cronicar cinematografic aş fi făcut, vorba lui Nero! De ce am ales cariera armelor şi nu pe cea a cronicii filmului, până azi nu ştiu. Şi cred că misterul va rămâne până la urmă nepătruns…

Un comentariu

  1. In sfarsit,au aparut si cei doi:Greta Garbo si Ch.Boyer,pe care i-am descoperit si eu,copil fiind,in lucrurile trimise de pe frontul din URSS,lucruri apartinand unchiului meu,tanar avocat si ofiter,decedat sau disparut in Rasarit.
    Tata imi spunea ca la radio se da o reclama la o pasta de dinti,minunata, pt ca te facea sa ai dinti albi si perfecti ca ai Gretei Garbo!
    Va multumesc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *