Coșmarul lui Papini

Eu sunt ceea ce vorbitorul de limbă engleză ar numi „a fraud”. Românește i-am spune impostor. Dar am rata niște nuanțe de gri, care cred că sunt importante. Eu sunt motivul pentru care Papini era trist. Strălucirea mediocrității. Să vă zic cum fac?

Nu sunt Cel Mai Bun. Cine stă acum să-l caute și să-l purece pe „cel mai bun”? Și cum să-l măsori pe cel mai bun? Că parametrii Binelui sunt mulți, experți puțini, cine să-i alinieze pe toți la un loc ca să se măsoare? Mă pricep la ce fac. Mai am și scăpări, mai fac și greșeli, dar asta nu e o informație care să fie relevantă pentru voi.

Așa că eu, dacă am voce, zic. Și dacă zic, atunci mă ascultați. Euristica disponibilității. Vi se pare că ceea ce spun este pertinent și deștept pentru că am istețimea de a o spune acolo unde vă e ușor să vedeți. Sunt la îndemâna voastră.

Zic și eu ce cred eu, concluziile mele. Nu vă învăț prea multe din ce știu. Că doar am tras ca să învăț, atâta cât oi fi învățat, și păstrez câte ceva să-mi dau pe spate clienții plătitori, nu? Cu voi, îmi dau mai mult cu părerea. Sau, și mai bine vă spun ceea ce știți deja. Asta vă ajută să vă simțiți validați. Mai ales că vine de la mine. Pe care mă admirați deja, mă urmăriți. Vă dau și niște argumente fancy pentru care să vă simțiți de-a dreptul deștepți ca erau niște chestii pe care le știați voi cumva, dar nu le ziceați chiar așa bine ca mine.

Mai și altoiesc pe ici pe colo, pe unul altul. Nu dau nume, numa vă zic. Că sunt unii care fac și dreg. Vă învăț un pic axa valorilor ca să știți și de cine nu ne place. Nu-i poveste frumoasă aia care n-are un zmeu în firea lui. Nu unul din ăsta modern să te apuce empatia cu el când ți-e lumea mai dragă, unu serios, rău și gata. Pe ăsta îl batem noi (adică eu și voi în urma mea). Atâta timp cât inamicul ăsta al nostru întrupează ceva ce ne simțim bine să condamnăm (adică nu e ca noi), atunci ne simțim și noi mai uniți dacă-l înfierăm împreună.

Vă zic ce altceva fac. Vă arăt locurile pe unde merg, cugetările mele (în afara obiectului meu de competență, din astea așa… ca între oameni), pozele mele, viața mea pe care sunt sigur că v-o doriți și voi. Zâmbesc în poze. Fac check-in și promovez locuri și gazde primitoare (mai pun și câte o floare, un câine, o cafea sau o mămăligă să vi se facă poftă de trăit viață frumoasă).

vorbesc zilnic. De mai multe ori pe zi. Ce pot și eu. Vreo idee, vreo senzație, vreun articol de-al altora (numai la mare nevoie, ca să nu credeți că duc lipsă de ale mele). Cum intrați pe internet, hop și eu. Mai pe blog, mai pe facebook, un tweet, o măslină, o zambilă… Să nu mă uitați.

Mă implic. Asta e treaba cu mine. Nu mă vedeți doar pe internet. Domnule, rețeaua e importantă. Nu rata ocazia să fii văzut, să dai mâna cu oamenii, să mai faci o glumă, să mai dai o carte de vizită. Dar nu numai atât. E important, aș zice vital, să mă implic în niște cauze ale celor mai mici ca mine, sau mai neajutorați. Să vedeți că fac ceva să ajut. Ei cu asta nu mă puteți prinde! Indiferent pentru ce motive aș face-o, treaba e ca ajut. Fac prezentări publice gratuite pentru cei care fie nu și-ar permite prețul meu, fie sunt greu de convins altfel, militez anti-fumat, pro educație, anti-violență. În felul ăsta vă arăt valorile mele.

Și, să fim serioși, nu mă duc la dracu-n praznic să-mi risc sănătatea cu cine știe ce experiențe inițiatice, nu mă împiedic în jena de a vorbi despre mine, nu întorc pe toate părțile un subiect citind din prea multe surse până nici eu nu mai știu ce să cred despre el (pentru că normal că atunci nu știu nici ce să vă spun vouă să gândiți despre el), nu am dormit niciodată cu gândaci în ploaie pe lângă mine nici din curiozitate, nici din alte motive, nu dau banii pe conferințe din aria mea de competență că aș arăta ca un papagal să vedeți că mă duc să învăț de la alții, și nu, nu mă apuc să vă povestesc vouă cum o dau în bară, cum îmi e când plec de la un client cu picioarele tremurând de umilință, cum îmi vine să-mi aprind o țigară în public și să-mi mai bag și picioarele pe bune în atâta diplomație.

Fac management de imagine. Branding personal. Sunt un brand.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *