#minicronici #NoileDrumuriAleServituțiiNoastre

#minicronici #NoileDrumuriAleServituțiiNoastre Pe scurt spus, drumul de servitute e un drum privat pe care e îngăduită, în anumite condiții, trecerea publică.
Titlul cărții este, în sine, o aluzie și o metaforă. După ce și-a dedicat ani de zile studierii comunismului și sistemelor politice totalitare, Thierry Wolton cercetează alte forme, mult mai sigure și mai subtile, de restrângere a libertăților individuale. Noile drumuri către viața lor privată, pe care cetățenii le îngăduie, uneori chiar le doresc și le cer, sunt drumurile deschise de tehnologiile digitale. Iar deschiderea se măsoară după impactul fricii – de terorism, de boli, de amenințări climatice – răspândite colectiv.
Cetățeanul digital nu mai deține controlul asupra propriei imagini și vieți. Spațiul privat e invadat de control și umori colective, într-un amestec de teamă, joacă, narcisism și supraveghere, iluzie a deplinei libertăți de exprimare și manipulare prin algoritmi și comercializarea datelor personale. Zamiatin, Orwell, Huxley și o întreagă literatură SF clasică își văd împlinite, în bună măsură, profețiile în universul de azi al internetului și inteligenței artificiale.
Cartea descrie, explică, informează. Și exprimă legitima îngrijorare față de prezentul și viitorul lumii noastre.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *