Titlul cărții este, în sine, o aluzie și o metaforă. După ce și-a dedicat ani de zile studierii comunismului și sistemelor politice totalitare, Thierry Wolton cercetează alte forme, mult mai sigure și mai subtile, de restrângere a libertăților individuale. Noile drumuri către viața lor privată, pe care cetățenii le îngăduie, uneori chiar le doresc și le cer, sunt drumurile deschise de tehnologiile digitale. Iar deschiderea se măsoară după impactul fricii – de terorism, de boli, de amenințări climatice – răspândite colectiv.

Cetățeanul digital nu mai deține controlul asupra propriei imagini și vieți. Spațiul privat e invadat de control și umori colective, într-un amestec de teamă, joacă, narcisism și supraveghere, iluzie a deplinei libertăți de exprimare și manipulare prin algoritmi și comercializarea datelor personale. Zamiatin, Orwell, Huxley și o întreagă literatură SF clasică își văd împlinite, în bună măsură, profețiile în universul de azi al internetului și inteligenței artificiale.
Cartea descrie, explică, informează. Și exprimă legitima îngrijorare față de prezentul și viitorul lumii noastre.
Tatiana Niculescu
este scriitoarea care a impus în literatura română contemporană genul biografiei. A publicat la Editura Humanitas: ”Singur. Viața lui Mihail Sebastian”(bestseller Humanitas, 2022), Nepovestitele iubiri. 7 minibiografii sentimentale (bestseller Humanitas, 2021) Seducătorul domn Nae. Viaţa lui Nae Ionescu (bestseller Humanitas, 2020); Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee (bestseller Humanitas, 2019); Ei mă consideră făcător de minuni. Viaţa lui Arsenie Boca (Humanitas, 2018); Mistica rugăciunii și a revolverului. Viaţa lui Corneliu Zelea Codreanu (bestseller Humanitas, 2017); Mihai I, ultimul rege al românilor (Humanitas, 2016, 2020); Regina Maria. Ultima dorinţă (Humanitas, 2015, 2016, 2018, 2020). A debutat în literatură cu romanul Spovedanie la Tanacu (Humanitas, 2006), urmat de Nopţile Patriarhului, Povestea domniţei Marina și a basarabeanului necunoscut, Tăierea fecioarelor.
A coordonat volumele colective Iubirea din oglindă. Despre sex și identitate (Humanitas, 2017) și Cartea întâmplărilor. Mistere, ciudăţenii, uimiri (Humanitas, 2019) și a îngrijit volumul Maria, regina României, Gânduri pentru vremuri grele (Humanitas, 2020).
Traduceri: Brant Pitre, Fiul lui Dumnezeu. Pledoarie pentru Isus (Humanitas, 2017, 2021), Isus mirele. Cea mai frumoasă poveste de dragoste a tuturor timpurilor (Humanitas, 2018), C.S. Lewis, De ce, Doamne? O radiografie a suferinței (Humanitas, 2020), Frank WilczeK, Fundamentele vieții (Humanitas, 2021).