Răsuciri

Într-una din zilele trecute am constatat că nu mai pot prinde la TV posturile franceze. Cum să pierd eu la TV5 emisiunea „Les grandes librairies” și meciurile de fotbal? Controlând toate canalele, am văzut că multe altele nu funcționează. Afară era un vânt foarte puternic. Asta să fi fost oare cauza?

Rasuciri-1Am sunat imediat furnizorul de cablu TV la care sunt abonată. După un lung lanț de trimiteri, ajung la o persoană cu voce feminină, care mă pune să verific zeci de funcții (așa e protocolul) și totul durează. Sugestia mea că s-ar putea să fie ceva deplasat de la vânt n-a impresionat-o. Când, în sfîrșit, după vreo 40 de minute, a constatat că nu era nimica defect, tocmai când să mă transfere la un nivel tehnic superior, TV-ul a început din senin un ciclu automat de verificări – care durează vreo 20 de minute. Tipa, neavând timp să aștepte, mi-a promis solemn că mă va suna înapoi.

După o vreme, văzînd că nu sună, chem eu. După același lanț de trimiteri, altă voce feminină. Îi explic sperând să scap de verificări, dar degeaba, ea e obligată să treacă prin aceleași etape. Deci reîncepem. În plus, tipa mă întreabă dacă firul de la cablul TV nu cumva e răsucit. Cablul TV e un tub gros și dens, imposibil de răsucit. Poate a vrut să verific dacă era bine înșurubat? Da, asta voia. Era bine înșurubat. Perfect, spune ea, dar trebuie să verificați și locul de unde vine cablul de pe balcon. Păi, zic, firul merge pe sub mobile, nu pot. Și am inventat că sunt în scaun rulant, ea tot nu mă vedea.

A acceptat și mi-a spus că-mi va trimite un tehnician, dar, înainte de a fixa vizita, trebuia să ascult regulamentul reactualizat (zis și răsucit) datorită Covidului. Mi-a citit un text cu zeci de interdicții, după care m-a întrebat dacă am înțeles. Da. Și, când să-mi fixeze vizita tehnicianului, convorbirea s-a-ntrerupt. Tocmai mă pregăteam să sun din nou, dar, din fericire, m-a sunat ea și mi-a fixat tehnicianul peste două zile.

Trecuseră deja două ore cu convorbirile. După alte două ore primesc un telefon de la un robot – cu voce masculină – că problema mea la TV a fost rezolvată. Am verificat: nici gând să se fi reparat ceva.

Aici se cuvine o paranteză, epopeea TV continuă după ea.

Rasuciri-2[Recent, cu ocazia primirii unui colet, am fost sunată de un robot, de data asta cu voce feminină, să nu fie discriminare! Și, a propos, tocmai am completat un formular pentru recensământ. La sex erau două rubrici: sexul de la naștere și cel actual (răsucit zic eu) . În prezent, în California candidează pentru un post politic o femeie răsucită din bărbat, cu voce groasă și cu un cap mai înaltă decât colegii ei bărbați din naștere. Mai nou, e o discuție și despre competițiile sportive: transgenderii (răsuciții) participă la cele conforme sexului la naștere sau al celui prezent? Prevăd că se vor introduce noi categorii de competiții sportive pentru diverse categorii de atleți, cu specificarea că epitetul atleți cuprinde sexele la naștere, cele actuale, și eventual, toate variantele de răsucire prin care a mai trecut persoana în chestiune.]

Așadar, să revenim la TV. După primirea telefonului robot, am verificat. Nici gând să se fi reparat ceva, totul era exact ca înainte. De teamă însă ca vizita tehnicianului să nu fie anulată, am sunat iarăși. De data asta am dat peste o tipă cu care m-am înțeles mai greu, vorbea o engleză cu un puternic accent indian. M-a asigurat că data și ora vizitei rămân, dar n-a știut de ce am primit telefonul cum că problema s-ar fi rezolvat.

Seara târziu, când vântul dispăruse, am constatat că toate canalele funcționau. Am dat imediat telefon să anulez vizita tehnicianului. Am urmat indicațiile telefonului, am ajuns la locul unde puteam s-o anulez, loc în care eram îndemnată să sun din nou și să cer asistența unei persoane. Era deja ora 23, am reușit să dau iarăși peste o tipă, am anulat tehnicianul și m-am culcat.

Obosită, am dormit noaptea fără să mă răsucesc. Și, minune, a doua zi canalele încă funcționau!

desene de Adelaida Mateescu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *