Cum ȋntoarcem o saltea

salteaua-1Nu de mult am auzit, când mă tot întorceam noaptea de pe o parte pe alta, un clinchet venind din pat. Și, cum pe continentul nord-american saltelele sunt din ce în ce mai sofisticate (și foarte înalte, dacă-ți cumperi una modernă trebuie să te urci cu scăriță în pat!), mi-am spus că salteaua mea, cam veche trebuie întoarsă, adică rotită. Am așteptat ziua ȋn care, la două săptămâni, vine femeia care-mi face curat, Maria, fostă sudoriță, o portugheză bună la suflet, cinstită și pricepută.

Am mai avut și la Montreal și în Ontario alte două femei portugheze, le chema tot Maria. Cea actuală ar fi perfectă, dar nu vorbește bine engleza. Înțelege ce-i spun, dar numai când își pune aparatul la ureche, pentru că nu aude, în schimb eu nu înțeleg ce spune ea, pentru că are o pronunțare ciudată. De exemplu, în loc de H spune R. Deci home (casă), have (am), hot (fierbinte), heart (inimă) devin în pronunția Mariei, rom, rev, rot și rat, fără nicio legătură cu ce vrea ea să spună. Comunic cu ea prin bilețele. Pe robinete fixez unul cu don’t touch (nu atinge) pentru că le rotește atât de strâns cu forța ei de sudoriță, încât mi-e imposibil să le deschid după ce le curăță.

De data asta însă, în privința întorsului saltelei, neavând cum să-i scriu un bilețel, i-am spus direct – de la distanța reglementată de Covid – că aș vrea să rotim salteaua și i-am arătat semnul de rotație în plan. Ea mi-a răspuns cu gestul rotirii peste cap. De cinci ori i-am repetat, de fiecare dată spunea că a înțeles și făcea semnul peste cap. Când am trecut însă la treabă, a rezultat că de fapt înțelesese, dar gesticula greșit.

salteaua-2

Seara am constatat că sunetul nu dispăruse. Am dedus că el nu venea de la saltea, ci de la somieră (string box), partea de sub saltea. Aici nu se repară nimic, ce-i stricat se aruncă și se cumpără lucruri noi. Și nu poți cumpăra doar o somieră, nici chiar un pat, ci trebuie să achziționezi toată mobila de dormitor. Complicat. Și tot gândindu-mă, mi-a venit ideea rotirii somierei. Ca să aștept iar două săptămâni până apare Maria mi s-a părut mult. În plus, somiera nu e simplu de deplasat, trebuie ajutorul unui bărbat. A doua zi l-am întâlnit pe Arturo, sud-americanul care face curățenie în bloc. Nici el nu vorbește bine engleza, dar înțelege. Mi-a promis că mă va ajuta a doua zi.

Din experiența mutatului prin serviciul meu de la Montreal la Toronto de o companie specializată în mutări, am învățat că, pentru orice deplasare de mobilă, nu ajunge să ai mușchi, trebuie și cap! Când ne-am mutat la Toronto, bietul soț și cu mine n-am avut voie să intervenim,  compania de mutare garanta totul. Niște băieți tineri s-au chinuit două ore să bage patul în dormitor, pentru că, fără să se gândească, au băgat întâi toată mobila, iar pentru pat nu mai era loc de manevre, așa că au trebuit să scoată mobila abia introdusă, apoi să bage patul și, la sfârșit, să readucă mobila. Să fi fost ei la prima mutare, sau le lipsea practica gândirii?

Bănuind că Arturo nu mă va înțelege din vorbe sau gesturi și spațiul din dormitor fiind limitat, m-am temut că nu-i va reuși rotirea somierei, drept care am muncit din greu ca să desenez mișcările, pe etape. Întâi salteaua, pe verticală, lângă dulap, apoi extragerea somierei de pe șine, etc. N-am de loc talent la desen, dar am reușit ceva.

Rezultatul: când a venit Arturo, cu masca de sub care se zărea zâmbetul lui obișnuit , am vrut să-i dau desenele mele chinuite, dar a refuzat. Și, cu cea mai mare siguranță, a executat exact etapele necesare. Și, minune: clinchetul a dispărut!

Emigrantul din Canada, trecut dintr-o societate nu neapărat multilateral dezvoltată, ca mine, dar săracă, în cea de consum, știe să evite achiziționarea de lucruri noi. Arturo a trecut cu siguranță prin situații similare și a rezolvat cu succes reabilitarea somierelor (și nu numai), la vecini, rude, prieteni…Acesta este multiculturalismul canadian, zis și cultura emigrantului!

desene de Adelaida Mateescu

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *