TNB: Despre știință și etnicitate cu profesorul Marius Turda

Marți, 18 februarie 2020, profesorul Marius Turda, cadru didactic la Oxford Brookes University și director al Centrului de Studii Umaniste și Medicale al aceleiași universități, va susține conferința „Despre știință și etnicitate”. Evenimentul, organizat de Universitatea din București în cadrul seriei conferințelor „Știința pe înțelesul tuturor” va avea loc în Sala Media a Teatrului Național București, începând cu ora 18:00.

Adresată publicului larg și pasionaților de științe, conferința „Știință și etnicitate” ne invită să aflăm mai multe despre raportul dintre antropologie și medicină și despre felul în care acesta a influențat discuția despre etnicitate în România în perioada dintre 1900 și 1950.

Relația dintre știință și etnicitate este una controversată. Este suficient să amintim că în secolul al XX-lea această relație a stat la baza unor programe de inginerie rasială care au dus la marginalizarea, segregarea și anihilarea unor populații întregi. Prezentarea profesorului Marius Turda va discuta în special raportul dintre cele două științe, medicina și antropologia, dar și felul în care a evoluat discuția despre etnicitate în România în prima jumătate a secolului XX. Profesorul Turda ne propune o interpretare interdisciplinară, teoretic nouă și transnațională, care să plaseze cazul românesc în contextul său explicativ: istoria ideilor, a paradigmelor științifice, dar și a instituțiilor de cercetare și rețelelor profesionale, cu accent pe istoria eugenismului, rasismului, biomedicinii și biopoliticii.

Marius Turda este profesor la Oxford Brookes University și Directorul Centrului de Studii Umaniste și Medicale al aceleiași universități. Membru în numeroase asociații profesionale, între care Royal Historical Society și Galton Institute. Director fondator al Institutului Cantemir de la Universitatea Oxford (2012-2013). Este editorul colecției CEU Press Studies in the History of Medicine de la CEU Press (Budapesta-New York). Printre cărțile lui recente se numără Theology and Modernity (2019); Religion, Evolution and Heredity (2018), Historicizing Race (2018, ed. română 2019); The History of Eugenics in East-Central Europe, 1900-1945: Sources and Commentaries (2015; 2017); Latin Eugenics in Comparative Perspective (2014; 2016); Eugenics and Nation in Early 20th Century Hungary (2014); Modernism and Eugenics (2010, ed. română 2014). Este și curatorul a doua expoziții (2018-2020) despre antropologie, biopolitică și eugenism în România, între 1900 și 1944 și a fost unul dintre specialiștii care au contribuit la recentul documentar BBC intitulat “Eugenics: Science’s Greatest Scandal” (2019).

Accesul la eveniment este gratuit în limita locurilor disponibile, iar rezervarea acestora se va face în ordinea înscrierilor. Persoanele interesate sunt rugate să își rezerve locul completând următorul formular.

Conferințele UB – Știința pe înțelesul tuturor sunt organizate de Grupul de Comunicare a Științei din cadrul Universității din București în colaborare cu Direcția Comunicare, Relații Publice și Marketing a Universității din București și sunt susținute de ICUB – Institutul de Cercetare al Universității din București.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *