Accident (???)

Dacă e filosofic, se rezolvă la nivel mental; dacă e muzical, poate fi chiar plăcut, dătător de sonoritate inovativă; trist e însă dacă, așa cum specifică DEX corect printre alte înțelesuri, e „eveniment fortuit, imprevizibil, care întrerupe mersul normal al lucrurilor, provocând avarii, răniri mutilări sau chiar moartea. Fapt care aduce… nenorocire”.  

Am amintit cele de mai sus  tocmai pentru că asistăm în Țară la o adevărată cavalcadă de accidente de circulație, în esență crime din culpă devenite din păcate și mai dureroase, până la limita insuportabilului prin speculațiile  care-i urmează morții nevinovate cel mai adesea. Cât sunt de stupide, până la prostești, speculațiile, presupunerile mediatice avide de senzațional, o probează chiar etimologia cuvântului; prin franceză (accident) , ne întoarcem la latinescul accidens (lucru accidental, întâmplare nefericită, accident) care prin  verbul accidere (a cădea, a se întâmpla) ne duce la cadere (a cădea), verbul înțelesului absolut negativ căci, credeau romanii, ceea ce apare pe neprevăzute, pe neașteptate, e ceva întotdeauna rău, ceva care strică echilibrul, armonia, ceva neprevăzut nici de Zei, cu cauze neînțelese nici de Ei. În aceste condiții cum am putea cataloga culmea tragismului reportericesc „Victima a acceptat biletul de excursie fără să știe că va muri”, decât ca penibilă speculație de… televizuină. 

Iată însă că, în ciuda acestor evidențe, accidentul și uciderea din culpă a unor nevinovați pot  sta sub semnul mirificului pentru făptuitor, mai ales dacă totul se întâmplă în perioada magiei Crăciunului și a Anului Nou; două evenimente probează  caracterul miraculos al lunii decembrie pentru criminalii de șosea. În toamnă a avut loc accidentul în care un derbedeu de bani gata, beizadea ca să fim mai eleganți, beat și drogat, adică îmbibat de băuturi alcoolice și substanțe interzise – iarăși ca să ne exprimăm elegant – a ucis un tânăr nevinovat și care circula regulamentar (am menționat cazul la momentul respectiv); de remarcat că drogatul beat nu numai că nu a fost interogat de poliție nici până în ziua de azi (tăticul a avut grijă, cert financiar că are de unde), intrând în comă,  probabil „indusă”, dar a fost transferat la un spital de peste hotare, de unde recent, în perioada Natală, a dispărut; cum să nu crezi în asemenea situație, în calitate de criminal, în magia Crăciunului? Unul în groapă nevinovat, iar altul la loc sigur și neștiut. 

La fel de interesant e cazul mai  recent al politicianului care, spre onoarea lui nu era nici beat, nici drogat dar care a ucis doi dintr-un contact frontal; de remarcat că, spre norocul lui, deși era clar că intrase pe contrasens, din mărturisirile … martorilor, morții erau în etate, peste optzeci de ani,  intrând deci la categoria „mortul e de vină”, sau, cum am mai scris-o, cine n-are bătrâni destui, să-și cumpere, cine are prea mulți, să-i extermine. Făptuitorul a fost lăsat să-și revină până după sărbători din multiplele fracturi costale constatate de echipajul medical după ce „fracturatul” a ieșit lejer din mașină, a discutat cu cei de față, pentru ca apoi să fie totuși culcat pe targă și dus la unitatea de primiri urgențe, pe scurt UPU. Reiese clar că și în acest caz avem  de-a face cu un miracol al lunii cadourilor; magia plutește peste toți, trimițându-i pe unii la străbuni, pe alții răsplătindu-i prin purtarea de grijă a semenilor desigur.

Zice-se că își au bețivii și escrocii dumnezeul lor ocrotitor; să nu jignim Creatorul veterotestamentar, ci să credem în continuitatea, atât de dragă și nouă românilor, a lui Bacchus și a lui  Liber Pater, astfel că accidentele pot fi benefice până la urmă bețivilor, negustorilor necinstiți și altor făptuitori, probând că există totuși și zei înțelegători într-ale accidentelor.  

Ca victimă nevinovată însă, …accidentală mai curând decât accidentată,  pentru a primi (fie și post mortem)  atenția cuvenită legal și mediatic, e preferabil să fii patruped: urs, vulpe, mistreț (mai puțin totuși fiind vector de pestă) sau, mai nou, oaie supraviețuitoare sau nu a unui naufragiu.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *