MUSICA PURITAS DOMINICA (Baba Yaga, Marea poartă a Kievului)

Cum poate supraviețui prin marea muzică o vrăjitoare bătrână și urâtă, cum poate crea marea muzică imaginea unui grandios obiectiv arhitectonic niciodată realizat, a demonstrat-o Modest Musorgski în 1874 prin suita simfonică cunoscută mai pe scurt ca Tablouri dintr-o expoziție, mai complet și lămuritor Imagini de la o expoziție – în amintirea lui Victor Hartmann. Sunt zece tablouri din care fără îndoială ultimul, Marea poartă a Kievului reprezintă apogeul prin grandoare și unicitate. Arhitectul Hartmann câștigase un concurs cu proiectul său pentru o mare poartă a Kievului, care însă niciodată nu a fost înălțată. Iată că totuși ea există în formă muzicală, încă o probă a faptului că marea compoziție poate orice. Unii poeți cred că în sculpturile și în realizările arhitectonice din vechime s-ar fi imprimat muzica acelor vremuri; e posibil, dar deocamdată avem doar arhitectura păstrată în muzică. 

Să o auzim pe baba Yaga și să privim cu auzul niciodată văzuta poartă, în excelenta interpretare a celor de la Auckland Philharmonia Orchestra și ca o statornică certitudine a nehotărârii marii arte; adică a absenței hotarelor.

Pentru cunoscătorii nostalgici, aceleași excerpte din varianta trioului Emerson, Lake and Palmer, primii utilizatori ai sintetizatorului,  LP-ul din 1972 păstrând titlul dat de Modest. Era o confirmare a faptului că marea muzică generează muzică pe măsură: calitatea înregistrării lasă de dorit, deci căutați discul original.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *