Coaliția ca ghiftuire și moțiunea ca ghepard caragialesc

Spre a înțelege mai bine în ce constă puterea unei coaliții, nu neapărat doar politice dar mai ales, să începem prin a remarca faptul că termenul este preluat, nevinovat, din fr. coalition. Până aici, caragialesc vorbind totul ar fi neutru, adică nici cal, nici măgar. Obligatoriu ne întoarcem însă iarăși la latina de care nu putem scăpa indiferent de strădaniile celor admirabil portretizați de Eminescu             „Cu chipul lor isteț de oaie creață”, ajunși să diriguiască vremelnic dar distrugător temeinic învățarea limbii la români. Verbul e coalescere, compusul lui alere (a hrăni) cu supinul alitum, de unde alimentum (aliment). Compusul de la care am pornit (cu supinul coalitum, de unde tardivul coalitio) are înțelesul inițial de a se hrăni împreună, a se ghiftui împreună spre a prinde puteri, iar apoi, politic, mai mult sau mai puțin elegant,  a se coaliza. Corect se precizează în DEX de această dată că e vorba de o alianță „încheiată cu scopul unei acțiuni comune”.

Prin urmare e clar că scopul face  coaliția, iar în plan  politic acesta e cel mai adesea unul distructiv din partea opoziției și digestiv din partea puterii strădalnice în a ingera și îngurgita cât mai mult; etimologic deci coaliția trebuie înțeleasă ca o formă de lăcomie a umanității: cine nu își dorește să ajungă la ghiftuire pe toate planurile? Cine renunță la izvorul ghiftuirii? Realitatea nu doar de la noi, să fim bine înțeleși, ne arată că motorul oricărei coaliții, la guvernare sau în opoziție, este împlinirea etimologiei fără a ști că o practici, molierește sau molieresc  adică. E totuși  ceva să faci etimologie latină fără să îți dai seama. Desigur, putem avea și am avut o monstruoasă coaliție (depinde din ce unghi privită) care l-a detronat pe conducătorul ce avea toate șansele (masonice) să o ia razna.

Deci, coaliția fiind un lucru firesc din punct de vedere politic și acaparator uman, la fel se prezintă și modalitățile de acaparare democratică totuși, astfel încât și doritorii opozanți să ajungă la ghiftuire.

Moțiunea e cea care poate aduce schimbarea pe care însă nu și-o dorește (aproape) nimeni; suspiciunea pornește firesc de la faptul că verbul care însoțește substantivul, aproape negreșit, este a pica, după care urmează o perioadă de acalmie, deci sintagma moțiunea a picat; e relativ simplu de intuit că nu e în regulă ceva sau că, dimpotrivă lucrurile așa trebuie să meargă (?) și iată de ce; ne raportăm la latinescul motio, cu genitivul motionis, din rădăcina verbului movere cu supinul motum, având înțelesuri, fără excepție, dinamice: a mișca din loc, a îndepărta, a izgoni, a pune în mișcare, a schimba, a zgudui (de nedorit motus terrarum – cutremur ).

Tocmai pentru că (și) etimologic moțiunea obligă la mișcare, schimbare, devine de fiecare dată bizară, chiar intrigantă inițierea ei în condițiile în care și inițiatorii (mă refer la cei lucizi) prevăd că … va pica. Desigur, putem suspecta o pervertire a termenului, nu ar fi prima, nici ultima. Se afirmă de fiecare dată cu morgă politologică că o asemenea cădere întărește statornicia celor vizați de dinamica moțiunii; în fapt putem suspiciona pe linia înțelepciunii folclorice că în general corb la corb nu scoate ochii; mai politic ar fi să credem însă în viabilitatea cugetării ghepardin-lampeduziene  după care „dacă vrem ca totul să rămână  cum este,  trebuie ca totul să se schimbe”. Aceeași valoare profundă, oricât nu am crede, în categorica afirmație a onorabilului personaj caragialian: „ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimic; ori să nu se revizuiască, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe acolo, și anume în punctele… esențiale…”.

Altminteri, definirea cea mai corectă a relației putere – opoziție o dă tot veșnic ridiculizatul eligibil  Farfuridi: „pe de o parte opoziție la toartă, pe de altă parte teșcherea la buzunar!”.

Evident că realitatea bate etimologia așa că putem vorbi, fără să greșim, despre … statica moțiunii.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *